23 / 04 / 2024

2006 yılında ev sahibi olmak zorlaşıyor!

2006 yılında ev sahibi olmak zorlaşıyor!

2006 yılında demir ve çimento fiyatlarının yükselmesi ev sahibi olmayı zorlaştırıyormuş. Konut kredisi faizlerindeki yükseliş ve inşaatın ana maddeleri olan çimento-demirin yükselmesi 'ev'lenmeyi zorlaştırmaya başlamış.



2006 yılında ev sahibi olmak zorlaşıyor!


'Ev'lenmek zor


Çimento-demir fiyatlarının yüksek olması inşaat maliyetlerini artırırken; konut kredisi faizlerindeki yükseliş ev almak isteyenlerin hayallerine tuz biber ekti


FİYATLARA YANSIR!


EV sahibi olmak zorlaşıyor. Demir fiyatlarının son 5 ayda yüzde 57 artması, yurt dışına 45 dolardan (70 YTL) ihraç edilen çimentonun iç piyasada se tonu 75-80 dolardan (115-120 YTL) satılması, inşaat sektöründe sıkıntı yarattı. Sektörün maliyet artışını, talebin etkisiyle artan ev fiyatlarına yansıtmasına kesin gözüyle bakılırken; konut kredisi faiz oranlarının da yükselmesi, ev almak isteyenleri kara kara düşündürüyor.


'HESAPLAR ALTÜST...'


ANADOLU Yapım Müteahhitleri Federasyonu Başkanı İsmail Babacan, inşaat demirleri fiyatlarındaki önemli artışın, sektörün önüne adeta ''demir perde'' ördüğünü savundu. Geçen yıl Aralık ayında 535 YTL'ye yükseldiğini, bunun daire başına 3-5 bin YTL arasında ek maliyet getirdiğini söyleyen Babacan, ''(Aralık ayından bu yana) demir fiyatlarındaki yüzde 57'lik artış, tüm hesapları altüst etti'' dedi.


AYGÜN'DEN ELEŞTİRİ


ANKARA Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün de inşaat sektörünün zor günlerin beklediğini belirterek, sektördeki canlılığı fırsat bilen üreticilerin malzeme fiyatlarını spekülatif olarak artırdıklarını söyledi. ''Üreticiler, artan talebi fırsat bilerek kar hevesiyle zam üstüne zam yapıyorlar, inşaat sektörünün temeli dinamit koyuyorlar'' diyen Aygün, çimentonun karaborsaya düştüğünü, piyasada demir kalmadığını ifade etti.


'SEKTÖR BATACAK'


ÇİMENTO ve demirin, inşaatın ana maddeleri olduğunu, çimento üreticilerinin dış piyasaya 45 dolardan (70 YTL) sattıkları çimentoyu iç piyasaya tonu 75-80 dolardan (115-120 YTL) sattığını anlatan Aygün, hazır betona da son 8 ayda yüzde 35-40 civarında zam yapıldığını açıkladı. Sinan Aygün, ''Çimento fiyatları 1 yılda yüzde 100 arttı. Maliyetlerin artması nedeniyle inşaat sektörü batış noktasına geldi'' şeklinde konuştu.


Çimentoda gergin zirve


ÇİMENTO sektöründeki sıkıntı, Sanayi Bakanı Ali Coşkun, Bayındırlık Bakanı Nafiz Özak ve üreticilerin katıldığı bir zirvede masaya yatırıldı. Sektördeki şikayetleri gündeme getiren bakanlar, çimentoculara yüklendi. Gergin bir havada başlayan toplantının bitişi ise hem hükümeti hem de üreticileri memnun etti.


HÜKÜMETİN eleştirileri karşısında şaşkına dönen üreticiler konut satış fiyatlarındaki artışın kendileriyle ilgisi olmadığını savundu. Yapılan görüşmelerde, krizin Haziran sonu gibi bitebileceği görüşü ağırlık kazandı. Çimento üreticileri, üretimin de artırılmasıyla birlikte sorunun en genç 2 ay içinde çözüleceğini dile getirdi.


(2006 yılında 1 dolar 1.56 liraya, Reşat Altın ise 156 liraya satılıyormuş.)


Takvim 1 Haziran 2006



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön