26 / 04 / 2024

2007 yılında İstanbul'daki düzensiz büyüme çevre illeri de etkiliyor!

2007 yılında İstanbul'daki düzensiz büyüme çevre illeri de etkiliyor!

2007 yılında hızla göç alarak her yönden büyümeye devam eden İstanbul, Anadolu'da Gebze ile Avrupa'da Çatalca yönüne doğru genişliyormuş. İstanbul'daki düzensiz büyüme İzmit'ten sonra Edirne'ye dayanmış.



2007 yılında İstanbul daki düzensiz büyüme çevre illeri de etkiliyor!


İstanbul'daki düzensiz büyüme İzmit'ten sonra Edirne'ye dayandı


Hızla göç alan İstanbul'da şehir her yönden büyümeye devam ediyor. Anadolu Yakası'nda Gebze ile birleşen İstanbul, Avrupa Yakası'nda da Çatalca yönüne doğru genişliyor. İkitelli, Başakşehir ve Bahçeşehir'den sonra Hadımköy tarafında da toplu konut alanları oluşturuldu.


     Trakya Üniversitesi (TÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veyis Özek, İstanbul'daki düzensiz büyümenin Edirne'yi de etkileyeceğini belirterek, ''Korkumuz o ki gittikçe Trakya'yı da içine alan 'metropol genişlemesi' Edirne'ye de sirayet edebilir.'' dedi.

     Prof. Özek, İstanbul gibi düzensiz büyüyen şehirlerin az gelişmiş ya da Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde görüldüğünü belirterek, böylesi büyümelerin çevre illeri de etkilediğini söyledi. İstanbul gibi altyapısını tamamlamadan büyük göçlerle sıkışan metropollerde büyük sıkıntılar yaşandığını ve bu sıkıntıların metropolü yaşanılmaz kılarak çevre illere de sirayet ettiğini kaydeden Özek, şöyle konuştu: ''Pakistan'ın Karaçi'si, Hindistan'ın Yeni Delhi'si gibi bizim de İstanbul'umuz, gelişmekte olan ülkelerin icat ettiği bir metropol modeli. Hazırlıksız yakalanılan yoğun göç dalgaları domino taşı gibi birbirini iter bir etkiyle sıkıştıkça kenarlara dağılıyor. Kocaeli bunun en iyi örneği. Kocaeli neredeyse İstanbul'un bir mahallesi gibi birleşti. Korkumuz o ki, gittikçe Trakya'yı da içine alan 'metropol genişlemesi' Edirne'ye de sirayet edebilir. Edirne, Kocaeli'den sonra İstanbul'un kahrını çekeceğe benziyor.'' Özek, İstanbul'un yoğunluğunun, Trakya'ya kaydığını bildirerek, şöyle devam etti: ''İstanbul sıkışınca önce sağına Kocaeli'ye kaçtı, sonra baktı ki solda boşluk var, Trakya'ya da kaçışlar başladı. Güzelim verimli toprakları sanayiye amansız şekilde kurban ettik. Çorlu-Çerkezköy hattı ağır sanayiyle tarımdaki verimi ve tarımsal alanları hep olumsuz etkiledi. Trakya sanki İstanbul'un yükünü hafifletmek için düşünülüyor gibi geliyor. Edirne de bundan payını olumsuz bir şekilde alacaktır.''

     Türkiye'de otoyolun geçtiği şehirlerin bu kaderi paylaştığını anlatan Özek, ''Edirne'nin çehresi kötü değişeceğe benziyor. Umarım bir Kocaeli örneği yaşanmaz. Avrupa, otoyol kenarlarını büyük panolarla döşeyerek en azından araçların seslerini kesmeye uğraşırken, bizde otoyollarla bir cazibe kuşağı oluşturuluyor.'' diye konuştu. Edirne, aa


Zaman 3 Ağustos 2007



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön