29 / 03 / 2024

2014 Haziran kira artış oranları!

2014 Haziran kira artış oranları!

2012 yılında yürürlüğe giren Borçlar Kanunu gereğince yıllık kira zammı, ev sahiplerinin istediği oranda değil ÜFE oranları doğrultusunda yapılıyor. İşte 2014 Haziran kira artış oranları..



2014 Haziran kira artış oranları!

2012 yılında yürürlüğe giren Borçlar Kanunu gereğince yıllık kira zammı, ev sahiplerinin istediği oranda değil, kanunda belirtilen usülde yapılıyor.


Kanunun 344. maddesi gereğince, tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflarca bir anlaşma yapılmaması halinde, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


ÜFE oranları dahilinde; bir önceki yılın aynı ayına göre ve on iki aylık ortalamalara göre değişim oranları tespit ediliyor. Ancak kanunda hangi ÜFE oranlarının baz alınması gerektiği belirtilmiyor.


Konu ile ilgili olarak ilk resmi açıklama olan TÜİK rehberinde yer alan bilgilere göre, yıllık kira zammı hesaplamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının baz alınması gerekiyor.


Kira artış oranı hesaplaması nda, bir önceki aya ait veriler kullanılıyor. Buna göre Haziran ayı kira zam hesaplamalarında Mayıs ayına ait verilerin kullanılması gerekiyor.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Mayıs 2014


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi aylık %0,52 düştü


"Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,52 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,28 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,66 artış gösterdi." Buna göre 2014 Haziran'da kiralar ne kadar artacak?


Kira zam hesaplamaları..

Kira zam hesaplaması, dönemin ÜFE oranının mevcut kira bedeli üzerinden hesaplanması ile yapılıyor. 2014 Haziran ayı kira artış oranı yüzde 11,28 olup, en fazla bu oranda kira zammı yapılması gerekiyor.


Kira ÜFE hesaplama!


Geri Dön