19 / 04 / 2024

2014 Temmuz ayı kira zam oranı ne olacak?

2014 Temmuz ayı kira zam oranı ne olacak?

Kira artış oranları, enflasyon oranları kapsamında her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. 2014 Temmuz ayına ait kira zam oranları bugün açıklandı. Peki, 2014 Temmuz ayı kira zam oranı ne olacak?



2014 Temmuz ayı kira zam oranı ne olacak?

Ev sahipleri kira sözleşmesi yenilenen kiralamalarda, yeni kira yılına yeni kira bedeli belirleniyor. Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlilik buluyor. 


Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor. Ev sahibi ile kiracı arasında bu konuda bir anlaşma yapılmamış ise bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan enflasyon oranları kapsamında 2014 Temmuz ayına ait oranlar bugün açıklandı. Yapılan açıklamalara göre ev sahipleri kiracılarına yüzde 9,46 oranında zam yapabilecek. 


Kira zam hesaplamalarında yukarıda yer alan enflasyon oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının kullanılması öngörülüyor.


Ancak işyeri kira artış oranları, mesken kira artış hesaplamalarından farklı olarak yapılıyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi mesken enflasyon hesaplamalarında enflasyon oranları ele alınırken, işyerleri için bu uygulamaya 1 Temmuz 2020 tarihinde başlanması kararı alındı. Buna göre 1 Temmuz 2020 tarihine kadar işyeri sahipleri kiracısına istediği oranda zam yapabilecek. 


Gayrimenkul kira artış oranları Temmuz 2014!


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 


Geri Dön