26 / 04 / 2024

2018 Temmuz ayı kira artış oranı ne zaman belli olacak?

2018 Temmuz ayı kira artış oranı ne zaman belli olacak?

Gayrimenkul kiralamalarında sözleşmesinin bir seneliğine daha yenilenmesi halinde TÜİK'in açıkladığı oranlarda kiraya zam yapılıyor. Peki, 2018 Temmuz ayı kira artış oranı ne zaman belli olacak?



Konut ve işyeri gibi gayrimenkul kiralamalarında sözleşmesinin bir seneliğine daha yenilenmesi halinde kira bedelinde zam yapılıyor. Kanunen kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.

Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.

2018 Temmuz ayı kira artış oranları belli oldu!
 

Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.

Kira artışında ÜFE hesaplaması

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan üretici fiyat endeksi (ÜFE) oranlarından oniki aylık veriler baz alınarak zam yapılıyor. Bu oranlar her ayın 3'ünde TÜİK tarafından açıklanıyor.

Geçtiğimiz Haziran'da ayın 3'ünün hafta sonuna denk gelmesi nedeni ile kira artış oranları 4 Haziran'da açıklanmıştı. 

2018 Temmuz ayı kira artış oranı ne zaman belli olacak?

2018 yılı Temmuz ayında yenilenen kiralamalarda kullanılacak kira artış oranları 3 Temmuz'da saat 10:00'da açıklanacak. 2018 Temmuz - 2019 Temmuz dönemine ait kira bedelleri, bu tarihe açıklanan oranlara göre hesaplanarak ödenecek.


5 yıldan uzun kiralamalarda artış

Beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından üretici fiyat endeksindeki artış oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirleniyor. Her beş yıldan sonraki kira yılında bu biçimde belirlenen kira bedeli, önceki fıkralarda yer alan ilkelere göre değiştirilebiliyor.

Yabancı paralı kiralamalarda artış

Sözleşmede kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamıyor. Beş yıl geçtikten sonra kira bedelinin belirlenmesinde, yabancı paranın değerindeki değişiklikler de göz önünde tutularak üçüncü fıkra hükmü uygulanıyor.

Kira artış davaları 

Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabiliyor. Ancak, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlıyor.

Sözleşmede yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir hüküm varsa, yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli de, bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli olur.

 

2018 Haziran ayı kira artış oranları belli oldu!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön