20 / 04 / 2024

2018 Mayıs ayı kira artış oranı ne zaman belli olacak?

2018 Mayıs ayı kira artış oranı ne zaman belli olacak?

2018 Mayıs ayında kira sözleşmesi yenilenecek kiracıyı ne kadarlık zam bekliyor? 2018 Mayıs ayı kira artış oranı ne zaman belli olacak?



Gayrimenkul kiralamalarında kiracı ile mal sahibinin yaptığı sözleşmenin senelik olarak yenilenmesi halinde kira bedeline senelik zam yapılıyor.

Ev ve işyeri kiralarında tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, kanunen bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor.

Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.

Ancak kanunda hangi üretici fiyat endeksi oranının kullanılacağı belirtilmiyor. Buna karşın Yargıtay'ın kira artış hesaplamalarının on iki aylık ortalamalara göre yapılması gerektiğine dair kararı bulunuyor.

Söz konusu üretici fiyat endeksi oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanıyor. 

Peki, 2018 Mayıs ayı kira artış oranı ne zaman belli olacak? Mayıs ayında kiraya ne kadar zam yapılacak?

TÜİK, enflasyon oranlarını her ayın 3'nde açıklıyor. Mayıs ayı kira artış oranları da 3 Mayıs 2018 tarihinde açıklanacak. Mal sahipleri kiracılarına bu tarihte açıklanacak oranda zam yapacak.

Nisan'da ne kadar zam gelmişti?

Geçtiğimiz ay yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 1,54 arttı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 0,99 arttı. Meskendeki kiracılara yapılacak zam hesaplamasında kullanılacak oran ise yüzde 15,35 oldu. Buna göre geçtiğimiz ay kiracılara yüzde 15,35 oranında zam yapıldı.

Kira artışı hesaplama örneği

Sözleşmesi geçtiğimiz ay yenilenen ve mevcut kira bedeli 1000 lira olan bir kiracının yeni dönem kira bedelini hesaplayalım:

Mevcut kira: 1000 lira
Zam oranı: yüzde 15,35
Zam bedeli: 153,5 lira
Zamlı kira bedeli 1.153,5 lira

Yabancı paralı kira sözleşmelerinde artış

Sözleşmede kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamıyor. Ancak, bu Kanunun, “Aşırı ifa güçlüğü” başlıklı 138 inci maddesi hükmü saklıdır. Beş yıl geçtikten sonra kira bedelinin belirlenmesinde, yabancı paranın değerindeki değişiklikler de göz önünde tutularak üçüncü fıkra hükmü uygulanıyor.

5 yıllık kira sözleşmelerinde artış

Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından üretici fiyat endeksindeki artış oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirleniyor. 

Her beş yıldan sonraki kira yılında bu biçimde belirlenen kira bedeli, önceki fıkralarda yer alan ilkelere göre değiştirilebiliyor.


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön