28 / 03 / 2024

2014 yılı emlak vergisi yeniden değerleme oranı!

2014 yılı emlak vergisi yeniden değerleme oranı!

2014 yılına ait bina, arsa ve arazi vergi değerleri; Şehir, Semt, Cadde ve Sokaklara göre yeniden belirlendi. 2014 yılı emlak vergisi yeniden değerleme oranı nedir? Vergi nasıl hesaplanır?



2014 yılı emlak vergisi yeniden değerleme oranı!

Mükelleflerin 2014 yılına ait bina, arsa ve arazi vergi değerleri; Şehir, Semt, Cadde ve Sokaklara göre yeniden belirlenmiş, metrekare birim değerleri dikkate alınarak hesaplanıyor.


Emlak vergisi, yeniden değerleme oranına göre yüzde 3,93 oranında artırılacaktı. Ancak, 2014 yılı arsa değerlerindeki yüksek artırımlar, arsalar ile dükkan ve mesken gibi binalarında arsa payı nedeniyle emlak vergisi değerini yüksek oranda artırabiliyor.


Emlak vergisinin ilk taksitleri; Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödendi. İkinci taksitleri ise Kasım ayı içerisinde ödeniyor. 2. taksit ödemeleri, 1 Aralık 2014 tarihinde son buluyor.


Ödemelerin gecikmesi halinde, her ay için %1.4 oranında gecikme zammı alınıyor.


Emlak vergisi, taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye ödeniyor. Mesken sahipleri için, sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması bulunuyor.


200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip, geliri olmayan kimseler emlak vergisinden muaf tutuluyor. Mesken koşulunu yerine getiren; işsiz, ev hanımı, engelli, gazi ve emeklilerin belediyeye giderek bildirimde bulunmaları gerekiyor.


Vergi oranları:

Emlak vergisinde; Bina vergisinin oranı meskenlerde binde bir, diğer binalarda ise binde ikidir. Bu oranlar, 5216 sayılı Kanunun uygulandığı büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde % 100 artırımlı uygulanır. Bakanlar Kurulu, vergi oranlarını yarısına kadar indirmeye veya üç katına kadar artırmaya yetkilidir.


Arazi vergisinin oranı binde bir, arsalarda ise binde üçtür. Bu oranlar, 5216 sayılı Kanunun uygulandığı büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde % 100 artırımlı uygulanır. Bakanlar Kurulu, vergi oranlarını yarısına kadar indirmeye veya üç katına kadar artırmaya yetkilidir. 




Emlak vergisine af 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön