26 / 04 / 2024

2014 yılına kadar ofis stoğu yüzde 30 artacak!

 2014 yılına kadar ofis stoğu yüzde 30 artacak!

İstanbul Gayrimenkul Değerleme’nin hazırladığı ofis raporunu göre, önümüzdeki 2 yıl içinde ofis stoğu yüzde 30 oranında artış göstererek mevcut ofis yatırımlarına 900 bin metrekare daha eklenecek



İstanbul Gayrimenkul Değerleme (İGD) 2012 yılı ofis raporunu açıkladı. Rapora göre ofis yatırımlarının yıldızı olan İstanbul’da kaliteli ofis stoğu 3 ana bölgede yoğunlaşıyor: Avrupa Merkezi İş Alanı (MİA), Avrupa dışı Merkezi İş Alanı ve Anadolu Yakası…

İGD’nin Yönetici Ortağı Celal Erdoğdu, “2011 ofis yatırımlarının çok iyi olduğu bir yıldı. 2011 yılının ocak ayında şirket kuranların sayısı 6 bin adeti aşarak bir rekor kırmıştı. Bu şirketlerin yüzde 35’i de İstanbul’da yer alıyordu. 2012 yılı ise, bir önceki yıla göre Avrupa’daki borç krizi yüzünden daha zor geçiyor. Buna rağmen 2014 yılının sonuna kadar mevcut stoğa 900 bin metrekare ofis alanı daha eklenecek. Bu rakamlar da bize özellikle İstanbul’un ofis yatırımları için hala çok cazip olduğunu gösteriyor” dedi.

Erdoğdu, “Beşiktaş’tan Maslak’a kadar Büyükdere Caddesi boyunca uzanan Merkezi İş Alanı Bölgesi’nin (MİA)’nın yaklaşık 1 milyon 200 bin metrekare ofis alanı ile İstanbul’daki stoğun yüzde 40’nı oluşturduğunu ve yeni projelerle bu oranın artacağını, 2014 yılına kadar MIA bölgesindeki ofis stoğu artışının 450 bin metrekareyi bulmasını beklediklerini belirtti.

 “Atatürk Havaalanına yakın bölgelerde yatırımlar artacak”

MİA Dışı Avrupa Bölgesini oluşturan Şişli, Taksim ve Atatürk Havaalanı çevresinde bulunan ofis alanlarının toplam stoğun; yüzde 28’ni oluşturduğunu söyleyen Erdoğdu, özellikle 2012-2014 yılları arasında MİA’dan sonra en çok artışın Atatürk Havaalanı’na yakın bölgelerde gerçekleşeceğine dikkati çekiyor. Erdoğdu İstanbul’da Kağıthane ve Bayrampaşa Bölgesi’nin de yeni ofis bölgeleri olacağını vurguluyor. 

Anadolu Yakası’nın yeni ofis bölgeleri; Kartal, Göztepe, Pendik…

İGD’nin raporuna göre Anadolu Yakası’nda da ofis yatırımları hızla artıyor.  Anadolu Bölgesi’nde Altunizade, Kavacık, Ümraniye, Kozyatağı ve Ataşehir’de yoğunlaşan ofis stoğu 950 bin metrekare olup, toplam stoktaki payı yüzde 32’ye ulaşmıştır. Anadolu Yakası’nda önümüzdeki 2 yıl içerisinde E-5 hattı üzerindeki Göztepe, Maltepe, Kartal ve Pendik yeni ofis bölgeleri olarak gelişme gösterecek!



Geri Dön