29 / 03 / 2024

2014 yılında 7 milyar dolarlık 35 AVM açılışı yapılacak!

2014 yılında 7 milyar dolarlık 35 AVM açılışı yapılacak!

AVM'ler 2014 yılında da hem yatırımcının hem de tüketicinin odağında olacak. Yatırım değeri 7 milyar dolara ulaşan 35 yeni AVM açılışının planlandığı yeni yıldap sektörde bazı yenilikler de bekleniyor.



7 milyar dolarlık 35 AVM açılışı yapılacak Son yılların gözde yatırım alanlarından AVM'ler 2014 yılında da hem yatırımcının hem de tüketicinin odağında olacak. Yatırım değeri 7 milyar dolara ulaşan 35 yeni AVM açılışının planlandığı yeni yıldap sektörde bazı yenilikler de bekleniyor. 


YENİ MARKALAR GELEBİLİR Artaş Grubu ve Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya: "ArenaPark'ı da bünyesinde bulunduran Artaş Grubu çatısı altında tamamı kendimize ait üç AVM yatırımı bulunuyor. Gelecek projelerimiz arasında İstanbul'da Aydınlı Grup ve Keleşoğlu İnşaat ile birlikte olduğumuz Vadistanbul projesi içindeki alışveriş merkezi ve alışveriş caddesi yer alıyor. Bir diğeri ise İstanbul Atakent'te Mesa ve Kantur ortaklığımız Tema İstanbul projesi içinde yer alacak. 


Önümüzdeki süreçte uluslararası faaliyet gösteren ancak henüz Türkiye'ye yatırım yapmamış bir çok markanın yatırım için geleceğini düşünüyorum. 


YENİ STANDARTLAR GELİYOR Deha Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Arıcı: "Bu yıl açılışını yaptığımız Konya Kentplaza Alışveriş ve Yaşam Merkezi, ilk perakende yatırımımız oldu. 


İkinci yatırımımızı 2015-2016 yıllarında Konya Parkmahal projesi kapsamında hayata geçireceğiz. 

2014 yılına damgasını vuracak en önemli gelişme sanırırp, perakende yasasının kabulü ile olacak. Perakende sektörüne yönelik yeni yasal düzenleme, AVM sektörüne belli standartlar getirecek." 2013 yılı AVM sektörü açısından son birkaç yılda olduğu gibi büyüme trendinin sürdüğü bir yıl oldu. 2013 yılı içerisinde açılan 27 yeni AVM ile Türkiye'deki toplam AVM sayısı 333'e, toplam kiralanabilir alansa 9.2 milyon metre kareye ulaştı. 2012 sonunda 50 milyar TL'lik büyüklüğe ulaşan sektörün 2013'ü ise 60 milyar TL'yle kapatması bekleniyor. AVM'ler bulunduklan bölgelere istihdam açısından da önemli bir katkı sağlıyor. 2012 yılında 360 bin kişinin istihdam edildiği sektörde 2013'te bu rakam 385 bine ulaştı. 


Yerli yabancı pek çok yaünmcının ilgisini çeken AVM pazarında 2014'te de yeni yatırım, birleşme ve satın almalar bekleniyor. Yatınm değeri 7 milyar dolan bulan sektörde 35 yeni açılış daha yapılması planlanıyor. 

2013 yılında dünyanın önemli ticari gayrimenkul yatırımcılan arasında yer alan Blackstone'nun Türkiye'de büyük bir portföy edindiğine dikkat çeken Alışveriş Merkezi Yatınmcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, "Bu gelişme 2014'te yeni global oyunculann Türkiye pazanna girebileceğine işaret etmekte" diyor. Belgü, 2014 yılında AVM yatıranlarının tematik, karma kullanımlı, sosyal ve kültürel alanlara daha fazla yer alacak şekilde yapılacağını söylüyor. 


KRİTERLER DEĞİŞİYOR 230 bin metrekare kiralanabilir alana sahip 6 AVM ile faaliyet gösteren Torunlar GYO'nun AVM'lerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlham inan Dündar ise, değişim sürecine dikkat çekiyor. Dündar, 'Mağaza karması' kriterlerini bu değişime örnek olarak gösteriyor. 


Eroğlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu da, büyük metrekarelerin yanı sıra orta ve küçük metrekaredeki mağaza taleplerinde artış olabileceğini belirtiyor. 

TEMATİK AVM'LER İVME KAZANDI Rönesans Yönetim A.Ş Genel Müdürü Süha Günel: 'Türkiye'de AVM inşaat ve işletmeciliğine 2004 yılında başlayan Rönesans Gayrimenkul AŞ, hali hazırda; 11 AVM'nin yatırımcısı ve ortağı konumunda. Rönesans bünyesindeki AVM'lerin toplam yatırım değeri 3,5 milyar TL'ye ulaşmış bulunuyor. AVM'lerin sayısı arttıkça, farklılık yaratma gerekliliği de ortaya çıktı. Tematik ve konsept AVM'ler son dönemde ivme kazanmaya başladı." YURTDIŞI AVM AÇILIŞLARI YAPILACAK Turkmall CEO'su Hilmi Özçakır: "Yapım aşamasında yurtiçi ve yurtdışında toplam 25 projemiz bulunuyor. 2014te ikisi yurtdışında toplam 12 projemizin açılışını gerçekleştireceğiz. Bir kültür, sanat ve kongre merkezi olarak tasarladığımız Uniq İstanbul 2014'te açılacak. Beyoğlu'nda yapımı süren Grand Pera Pasajı, Novada Outlet Balçova, Novada Outlet Akhisar, Novada Tokat, Novada Outlet Konya, Novada Outlet Körfez, Novada Çanakkale projelerimiz faaliyete geçecek. Ayrıca Irak'ın Dohuk kentinde Mazi Plus Mail ile Bosna'da Sarajevo City Center'ın açılışlarını da 2014'de yapacağız." 'BİR ÇEŞİT KONSOLİDASYON YAŞANACAK' Sierra Reval Genel Müdürü Maxence Liagre: "Pazar giderek olgunlaştıkça bir çeşit konsolidasyon durumu söz konusu olacak. Şu anda Türkiye pazarı her açıdan çok daha zorlu hale geliyor. Bu pazar, hata ve amatörlüklere yer olmayan, rekabetin son derece yüksek olduğu bir pazar. Kentteki en iyi araziye sahip olmak bundan böyle başarıyı garantilemeyecek. Bu konsolidasyon binaların yenilenmesi, yönetimin yeniden düzenlenmesi ve dışarıdan profesyonellere ve uzmanlara bırakılmasıyla gerçekleşecek." 


Geri Dön