18 / 04 / 2024

2014'ün en iyi gökdelenleri!

2014'ün en iyi gökdelenleri!

Tasarımlarıyla farklı, teknolojik özellikleriyle bir adım öndeler. Üstelik çevreyle de dostlar... 2014'ün en iyi gökdelenleri listesinde dünyanın dört bir yanında gökyüzünü süsleyen birbirinden güzel binalar var




İllinois Teknoloji Enstitüsü'ne bağlı kâr amacı gütmeyen kuruluş The Council of Tall Buildings and Urban Habitat (Yüksek Binalar ve Kentsel Yaşam Alanları Konseyi) 2014'ün en iyi gökdelenlerini açıkladı. Listede tasarım, çevreyle uyum, teknolojik özellikler açısından değerlendirilen yüzlerce gökdelen arasından seçilen 15 bina bulunuyor. Her yıl açıklanan listenin zirvesinde bu yıl Sidney'deki One Central Park binası var. Asya-Pasifik'ten yepyeni binaların da bulunduğu listede 1952 tarihinde yapılan ve bu yıl yenilenen New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi binası da yer aldı. 


SANATLA DOĞA YANYANA 

Listenin zirvesindeki Sidney One Central Park binasının planı Jean Nouvel mimari şirketine ait. Gökdelenlerde, altı kat ticari alan ile rekreasyon alanlının üzerinde 563 adet lüks konut bulunuyor. Eskiden bira üretimi yapılan alanda inşa edilen iki gökdelenden biri 16 diğeri ise 33 katlı. Doğudaki gökdelende, üst katlardan dışarıya uzanan bir çıkıntı şeklinde helyostat eklemesi bulunuyor. Helyostat, gün ışığını toplayıp ticari alanın avlusuna ve peyzajla zenginleştirilmiş teraslara yönlendiren, sabit ve motorlu bir paneller sistemi içeriyor. Geceleri helyostat, ışıklandırma sanatçısı Yann Kersale tarafından tasarlanan bir sistemle aydınlatılıyor. Binada dikey bahçeler de bulunuyor. Bu yeşil cepheler için Nouvel Fransız sanatçı ve botanikçi Patrick Blanc ile işbirliği yaptı. Sundurmalara bağlanan bahçe kutuları ve dikey kablolar, gökdelenleri bitki yaşamıyla sararak parkı binanın üst kısımlarına kadar genişletiyor. 


Sabah




Geri Dön