19 / 04 / 2024

2015 Kasım ayında ödenen taşınmaz vergileri!

2015 Kasım ayında ödenen taşınmaz vergileri!

Yıllık vergi takvimi gereğince her ay belli vergiler mükellefleri tarafından ödeniyor. Taşınmaz mal sahipleri de vergi bu mallardan dolayı vergi mükellefi oluyor. İşte 2015 Kasım ayında ödenen taşınmaz vergileri..



2015 Kasım ayında ödenen taşınmaz vergileri!

Yıllık vergi takvimi gereğince her ay belli vergiler mükellefleri tarafından ödeniyor. Senede iki eşit taksit halinde ödenen vergilerin ilk taksitleri yılın ilk aylarında, ikinci taksitler ise yılın son aylarında ödeniyor.


Taşınmaz mal sahipleri de vergi bu mallardan dolayı vergi mükellefi oluyor. Ödenecek vergilerin sayısı ve çeşitleri sahip olunan mala ve kullanımına göre değişiyor.


Örneğin emlak vergisini taşınmaz mal sahibi öderken, çevre temizlik vergisini taşınmazda kiracı olmasında kiracı; mal sahibinin kullanımında olması halinde ise mal sahibi ödüyor.


Ayrıca taşınmaz malın satışından veya kiralanmasından elde edilen gelirler de yılın belli dönemlerinde vergilendiriliyor. 


Peki, 2015 Kasım ayında ödenen taşınmaz vergileri nelerdir? Kasım ayında taşınmaz mal sahiplerini hangi vergiler bekliyor?


2015 Kasım ayında ödenen vergiler arasında emlak vergisi, çevre temizlik vergisi ve veraset intikal vergisi yer alıyor.


Emlak vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince taşınmazın bağlı olduğu belediyeye ödüyor. Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmaz malın değeri ile emlak vergisi oranının hesaplanması ile tespit ediliyor. Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ilk taksiti ödenen emlak vergisinin ikinci taksiti Kasım ayı içerisinde ödeniyor.


Çevre temizlik vergisi, belediye tarafından sunulan çevre ve temizlik hizmeti için ödeniyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, gayrimenkulde kiracı varsa kiracı; mal sahibi varsa da mal sahibi bu vergiyi ödüyor. Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ilk taksiti ödenen çevre temizlik vergisinin ikinci taksiti Kasım ayı içerisinde ödeniyor.


Veraset ve intikal vergisi ise yalnızca 3 sene boyunca ödenen bir vergi olarak karşımıza çıkıyor. Bu vergi menkul ve gayrimenkullerin veraset yoluyla veya her ne şekilde olursa olsun ivazsız bir surette intikal etmesi halinde ödeniyor.


Yılda iki eşit taksit halinde ödenebilen veraset ve intikal vergisinde ilk taksit ödemeleri Mayıs ayında yapıldı. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor.



İnşaatı devam eden evin emlak vergisi ne kadar?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön