26 / 04 / 2024

2015'te ev kiraları yükselecek mi?

2015'te ev kiraları yükselecek mi?

Konya'da kiralık konutların artmasıyla beraber, kira fiyatlarının da artması vatandaşları düşündürüyor. Emlakçılar, bunun sebebinin Konya'da hızla artan nüfusa ve inşaat sektöründeki duraksamadan kaynaklandığını ifade etti.



Emlakçı Mustafa Karabayır, emlak piyasasında meydana gelen bu ters orantıyı hızla gelişen nüfusa ve konut sayılarının bunu karşılayamamasına bağladı. Karabayır, "Konya nüfusu her geçen sene artmaktadır. Bu artış sadece şehrin kendi içersinden değil aynı zamanda dışarıdan fazlasıyla göç almasından kaynaklanıyor" dedi. 


"KONYA GÖÇ ALAN BİR ŞEHİR" 

KARABAYIR, "Konya hızla gelişen bir şehir. Dolayısıyla nüfusu da hızla artmaktadır. Konya'da bu sıkıntının yaşanmasının temel nedeni nüfusunun artmasıdır. Bu artış Konya'nın kendi insanından değil, dışarıdan göç almasından kaynaklanmaktadır. Bir diğer sebebi ise Konya'da inşaat sektörünün duraksama aşamasına girmesidir. Geçen senelere nazaran Konya'da inşaat sektörü biraz yavaşlamıştır. Hal böyle olunca da kira fiyatları da biraz yükseldi" diye konuştu. Konya'daki kentsel dönüşümün kira fiyatlarına yansıyacağını ifade eden karabayır, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığında görevli memurlar başka kurumlardan atanıp, bu kanunlara yeteri kadar hakim olmadığından müteahhitlere yardımcı olamıyorlar. Süreç uzuyor, ya da yeni yeni koşullar öne koyuyorlar" şeklinde konuştu. 


"İNŞAAT SEKTÖRÜ DURAKSADI" 

EMLAKÇI Hüseyin Gül, Konya'da meydana gelen bu durum hakkında, "Konya dışarıdan çok göç alan bir şehir. Özelikle Suriye'den. Şimdi, gelen Suriyeli aileler de artık aynı evde kalmıyorlar. 

Evlerini ayırıyorlar. Dolayısıyla konutlarda bir daralma meydana geldi. Bir başka açıdan bakacak olursak, faiz oranları 0.94'lere yükseldi. 

Ara maliyetler arttı. Bununla beraber inşaat sektöründe de bir duraksama meydana geldi'1 diye konuştu. 


"FAİZLER YÜKSELİYOR" 

EMLAKÇI Mehmet Bağırcan, "2015 yılında kira fiyatları artmaya devam edecek. Çünkü faizler yükseliyor. 0.94 oranlarında olan faiz fiyatları 2015'in orta dönemlerinde yükselme gösterebilir. Konutlarda da bir azalma meydana geleceği için bu kiralara yansıyacak. Konya'da uygulanacak olan Kentsel dönüşümde de kira fiyatlarına yansıyacak. Çünkü bunun aynısı İstanbul' da da meydana geldi. Konya'da yaşanacak" dedi. 


Anadolu'da Bugün


Geri Dön