18 / 04 / 2024

2016'da 187 otel yatırımı için teşvik alındı!

2016'da 187 otel yatırımı için teşvik alındı!

Turizm sektöründe yatırımlar yavaşladı. Yaşanan zor sürece rağmen 2016 yılında 42 ilde toplam 187 otel yatırımı için 2 milyar 928 milyon TL yatırım teşviki verildi.



2014 yılına kadar yatırımcı için en cazip sektörlerinden biri olan turizmdeki düşüş yatırımcıyı etkilemedi. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, turizm yatırımlarının fren yaptığını ancak durmadığını açıkladı. 


Bayındır, "Bu Türkiye'ye duyulan güvenin bir göstergesidir" dedi. 2016 yılında 42 ilde toplam 39 bin 673 yataklı 187 otel yatırımı için 2 milyar 928 milyon TL tutarında yatırım teşvikinin onaylandığını hatırlatan Bayındır, "Otel yatırımlarında yine İstanbul, Antalya ve Muğla'da yatırım iştahı dinmedi. Bunun yanı sıra yatırımların 42 ile yayıldığın ve bunda da Karadeniz Bölgesi'nin başı çektiğini görüyoruz" şeklinde konuştu.


Bayındır, yatırımların Anadolu'ya yayılmasını sektör açısından pozitif bir gelişme olduğunu vurguladı. Arz talep dengesine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Bayındır, "Ayrıca İstanbul ve Antalya gibi turizm merkezlerinde artık yeni kapasite yatırımlarına ihtiyaç yok. Buralarda yeni otel değil, mevcut otellerin yenilenmesine yönelik yatırımlar yapılmalı. Teşvikler de ona göre düzenlenmeli. Anadolu'da yapılan yeni yatırımlardan ise memnuniyet duyuyoruz" dedi.


Turizm sektörünün canlanması için Türkiye'nin imajına yönelik çalışmaların yürütülmesi gerektiğini açıklayan Bayındır, "Ayrıca sektörden bir profesyonelin, Cumhurbaşkanlığı Danışmanlığı görevine getirilmesi sektördeki gelişmelerin ve örgütlerin de dahil edilmesiyle yapılacak çalışmaların doğrudan planlamasına katkı sağlayacaktır" dedi. Sektörün birçok sorununun da çözüm beklediğini hatırlatan Bayındır, sözlerini şöyle sürdürdü: "Turizmde faaliyet gösteren işletmelerin SGK primleri en az 1 yıl ertelenmeli, primlerin yüzde 50'sinin İşsizlik Fonu, İŞKUR veya Hazine tarafından karşılanması sağlanmalı. Banka kredileri konusunda yaşanan sorunlar çözüme kavuşturulmalı'' ifadelerini kullandı.




Sabah


Geri Dön