25 / 04 / 2024

2018’in en iyi mimarlık projeleri belli oldu!

2018’in en iyi mimarlık projeleri belli oldu!

RIBA Uluslararası Mimarlık Ödülü, bu alandaki en prestijli ödüllerinden biri olarak kabul ediliyor. İşte RIBA Uluslararası Mimarlık Ödülü 2018’de kazanan ve dereceye giren o yapılar...



Birleşik Krallık Mimarlar Enstitüsü’nün (RIBA) Uluslararası Mimarlık Ödülü, her iki senede bir, tasarım mükemmelliği ve mimari tutkusuyla örnek teşkil ederek anlamlı bir sosyal etki yaratmış bir yapıya veriliyor.

Sputniknews'te yer alan habere göre, listelenen her yapının uluslararası uzmanlar tarafından ziyaret edilerek titiz bir karar verme sürecinden geçtiği RIBA Uluslararası Mimarlık Ödülü, bu alandaki en prestijli ödüllerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu yıl ikincisi gerçekleşen RIBA Uluslararası Mimarlık Ödülü,  Uluslararası Mükemmellik unvanına layık görülen 20 proje arasından seçilen Brezilyalı mimarlık şirketi Aleph Zero ve Rosenbaum'un tasarladığı Çocuk Köyü (Children Village) Projesine verildi. Çocuk Köyü projesi finale kalan 4 olağanüstü yapı arasından tanınmış mimar Elizabeth Diller’in başkanlık ettiği jüri tarafından seçildi. 

İşte RIBA Uluslararası Mimarlık Ödülü 2018’de kazanan ve dereceye giren  dünyanın dört bir yanından göz alıcı mimarlık projeleri...

 

2018’in en iyi mimarlık projeleri belli oldu!
1-RIBA Uluslararası Mimarlık Ödülü 2018’de finale kalan dört yapıdan biri, sürdürülebilir konutlarda yeni bir standart oluşturmak amacıyla tasarlanan, ağaçların ve insanların bir arada var olduğu, İtalya'nın Milano kentindeki yer alan iki konut kulenin ikincisi. Proje, yaklaşık olarak 17 bin ağaç, çalı ve bitkiyle yeşillendirilen, 80 metre ve 112 metrelik iki kuleden oluşuyor. Bu da 20 bin metrekarelik orman ve bitki örtüsüne eşdeğer. Kentsel ağaçlandırma projesi olan Dikey Orman, geniş çaplı çevresel faydalara da sahip. Sadece şehrin flora ve faunasını yeniden üreterek biyoçeşitliliği arttırmakla kalmaz, aynı zamanda ince partikülleri filtrelemek ve hava kalitesini iyileştirmek için kendi mikro iklimin de yaratıyor. Yapı aynı zamanda kentsel genişlemeyi kontrol etmek amacıyla, her kulenin tek aile evlerinin ve binaların yaklaşık 50 bin metrekarelik eşdeğer alanı içerdiği akıllı bir çözüm sunuyor.

 

 

2018’in en iyi mimarlık projeleri belli oldu!
2-Emre Arolat Mimarlık’ın Sancaklar Camisi projesi, Birleşik Krallık Mimarlar Enstitüsü’nün duyurduğu en iyi yeni 20 yapı arasına girerek Uluslararası Mükemmellik Ödülü’nü alan isimlerden oldu.

 

2018’in en iyi mimarlık projeleri belli oldu!
3-Dünyanın en iyi yeni binalarını değerlendiren Birleşik Krallık Mimarlar Enstitüsü ​(RIBA) Uluslararası Mükemmellik Ödülü 2018'e sahip olan projelerden Sri Lanka'nın Colombo kentindeki Dwelling at Rajagiriya stüdyosu projesi.

 

2018’in en iyi mimarlık projeleri belli oldu!
4-Birleşik Krallık Mimarlar Enstitüsü ​(RIBA) Uluslararası Mükemmellik Ödülü 2018'i alan projelerden biri İsviçre'nin Chur kentindeki Bündner Müzesi projesi.

 


2018’in en iyi mimarlık projeleri belli oldu!

5-Birleşik Krallık Mimarlar Enstitüsü ​(RIBA) Uluslararası Mükemmellik Ödülü 2018'i alan projelerden Yunanistan'ın Atina kentindeki Stavros Niarchos Kültür Merkezi projesi.

 

 

2018’in en iyi mimarlık projeleri belli oldu!
6-Birleşik Krallık Mimarlar Enstitüsü ​(RIBA) Uluslararası Mükemmellik Ödülü 2018'i alan projelerden Japonya'nın başkenti Tokyo'daki Tatsumi Apartmanı projesi.

 

 

2018’in en iyi mimarlık projeleri belli oldu!
7-Birleşik Krallık Mimarlar Enstitüsü ​(RIBA) Uluslararası Mükemmellik Ödülü 2018'i alan projelerden Fransa'nın Nantes kentindeki Güzel Sanatlar Müzesi projesi.

 


2018’in en iyi mimarlık projeleri belli oldu!
8-Birleşik Krallık Mimarlar Enstitüsü ​(RIBA) Uluslararası Mükemmellik Ödülü 2018'i alan projelerden biri, İspanya'daki 'Antik Kilise' projesi. (The Ancient Church of Vilanova de la Barca)

 

 

2018’in en iyi mimarlık projeleri belli oldu!
9-Birleşik Krallık Mimarlar Enstitüsü ​(RIBA) Uluslararası Mükemmellik Ödülü 2018'i alan projelerden Hollanda'nın başkentindeki Amsterdam Üniversitesi projesi.

 

2018’in en iyi mimarlık projeleri belli oldu!
10-Birleşik Krallık Mimarlar Enstitüsü ​(RIBA) Uluslararası Mükemmellik Ödülü 2018'i alan projelerden ve RIBA Uluslararası Mimarlık Ödülü 2018’de finale kalan dört yapıdan biri, Tokyo'daki Toho Gakuen Müzik Okulu projesi. Toho Gakuen Müzik Okulu, Tokyo’nun banliyölerinde yer alan ünlü bir müzik kolejidir. Bu yeni açık plan kampüsü, doğal ışık bulunmayan bir koridor boyunca geleneksel bir hücresel uygulama odalarına sahip olan alandaki eski bir binanın da yerini aldı. Buna karşılık, bu usta mimari parçası, dış mekanlara maruz kalma sayesinde bağımsız öğretim alanları, düzenli ortak alanlar ve bol doğal ışık ile neredeyse köy benzeri bir niteliğe sahip. İdeal akustik ortamı sağlamak için şartından yola çıkan Japon mimarlar, her ders odasının her bir enstrümanın gerektirdiği bir orana ve büyüklüğe sahip olmasını sağlamış ve odaları akustik bölünme sağlamak için bir boşluk -koridor gibi- ile düzenlemişler. Sonuç olarak, koridorda her odadan gelen müzik duyulabilir, fakat odalarda sessizlik vardır.

 

2018’in en iyi mimarlık projeleri belli oldu!
11-Birleşik Krallık Mimarlar Enstitüsü ​(RIBA) Uluslararası Mükemmellik Ödülü 2018'i alan projelerden ve RIBA Uluslararası Mimarlık Ödülü 2018’de finale kalan dört yapıdan biri Macaristan'ın Budapeşte kentinde yer alan Orta Avrupa Üniversitesi. Orta Avrupa Üniversitesi’nin büyük geliştirme planının bir parçası olarak, mimarlar Budapeşte’nin kalbinde bir caddeye kireçtaşı kaplı bir yapı ekledi. Şehrin benzersiz yörüngesini çizen yeni tasarım, içsel bir dizi alanlar ve rotalar yaratacak birkaç tarihi binayı ve avluyu da ustalıkla bir araya getiriyor. Proje, şehir içi kampüsüne toplam 35 bin metrekarelik yeni bir kütüphane, oditoryum, öğretim ve öğrenim olanaklarıyla dolu çalışma odaları ve kafeyle dolu bir alan da kazandırıyor.

 

2018’in en iyi mimarlık projeleri belli oldu!
12-Brezilya’nın kuzeyindeki yağmur ormanlarının çevresinde kırsal bir alanda yer alan ve Brezilyalı mimarlık şirketi Aleph Zero ve Rosenbaum tarafından tasarlanan Çocuk Köyü (Children Village), RIBA Uluslararası Mimarlık Ödülü 2018’in de kazananı oldu. Çocuk Köyü, Canuanã Okulu’ndaki 540 ortaöğretim öğrencisi için yatılı konaklama imkanı sunuyor. Bazılarının tekneyle saatlerce yolculuk yaptığı öğrenciler, ülkenin uzak bölgelerinden geliyor. Bradesco Vakfı tarafından fonlanan Çocuk Köyü (Children Village), Brezilya’daki kırsal topluluklardaki çocuklara eğitim veren vakıf tarafından işletilen kırk okuldan biri. Yaklaşık olarak 25 bin metrekarelik bir alanı kaplayan Çocuk Köyü (Children Village), biri kız, diğeri erkek çocuklar için olmak üzere iki özdeş kompleks halinde düzenlendi. Konutlar, yatakhanenin yer aldığı yer seviyesinde, üç büyük, açık ve gölgeli bir avlu etrafında toplandı. Birinci katta, okuma alanlarından televizyon odalarına, balkonlardan hamaklara varan çeşitlilikte çocukların dinlenip oynayabileceği çeşitli ortak alanlar bulunuyor. Ortalama 40 derece yaz sıcaklığının yaşandığı tropikal iklim, mimarlar tarafından akıllıca ele alınan en büyük zorluklardan biri. Yapının, çapraz lamine ahşap kiriş ve kolonlardan oluşan geniş çatısı da iyi bir gölgelendirme sağlıyor. Çevredeki manzaraya bakan geniş bir veranda etkisi yaratan çarpıcı gölgelik tasarımı, iç ve dış mekan arasında bir ara alan sağlayarak klimaya ihtiyaç duyulmayan rahat bir ortam da yarattı.


Geri Dön