25 / 04 / 2024

2019'da emlak vergisi ne zaman ödenir?

2019'da emlak vergisi ne zaman ödenir?

2018 yılına ait emlak vergisi ödemeleri 30 Kasım'da sona erdi. Peki, vergi mükellefleri bir sonraki sene ne zaman ödeme yapacak? 2019'da emlak vergisi ne zaman ödenir?



Emlak vergisi, 1319 sayılı Kanun gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller için ödeniyor. Buna göre evi, arsası, işyeri ve arazisi olan kimselerin bu vergiyi her sene ödemeleri gerekiyor.

2018'de vergi mükellefleri ödemelerini tamamladı. Ödemesini zamanında yapamayan maliklere ise gecikmenin yaşandığı her ay için yüzde 2'lik gecikme zammı uygulandı.

Bu sene gayrimenkul satın alanlar ise vergi sorumlusu olmadı. Bu yıl içinde gayrimenkul satın alanların yalnız sene sonuna kadar emlak beyannamesi verme zorunluluğu bulunurken, vergi ödemelerine ise 2019 yılına başlamaları gerekiyor.

Ayrıca tüm gayrimenkul sahipleri de bu mallarını elden çıkarmadığı sürece bu vergiyi her sene ödemeleri gerekiyor. Dolayısı ile 2018'de ev alanlar da dahil olmak üzere tüm gayrimenkul sahipleri 2019'da da emlak vergisi ödüyor.

2019'da yalnız 1 Ocak itibari ile gayrimenkul satın alanlar vergi mükellefi olmayacak. Onların vergi sorumluluğu da 2010 yılında başlayacak. Peki, 2019'da emlak vergisi ne zaman ödenir?

2019 yılı vergi takvimine göre emlak vergisi ödemeleri 1 Mart 2019 Cuma günü itibari ile başlayacak. İlk taksit ödemeleri 3 ay sürecek. Böylece ilk taksit ödemeleri 31 Mayıs 2019 Cuma günü sona erecek.

2019'un ikinci taksit ödemeleri ise yaklaşık bir sene sonra 1 Kasım 2019 Cuma günü başlayacak. 1 ay boyunca ödenebilen ikinci taksitler 30 Kasım'ın hafta sonuna denk gelmesi nedeni ile Aralık ayına sarkabilecek. İlgili idarelere gidip ödemek isteyenler 2 Aralık'ta da bu işlemi yapabilecek. 

Vergi ödenen yerler

Emlak vergisi ödemeleri ilçe belediyesinde yapılıyor. Gayrimenkullerin bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması halinde yapılabiliyor.

Emlak vergisi ödemesi ayrıca internet üzerinden de gerçekleşebiliyor. Belediyenin "e-belediye" sistemini kullanıyor olması halinde, ödemeler internet üzerinden online bir şekilde de yapılabiliyor. 


Emlak vergisi ödeme 2019!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön