23 / 04 / 2024

Emlak vergisi ödeme 2019!

Emlak vergisi ödeme 2019!

2018 yılı içerisinde gayrimenkul satın alan kimselerin vergi sorumluluğu 2019'da başlıyor. Peki, 2019'da emlak vergisi ödemesi ne zaman başlayacak?



Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller için emlak vergisi ödenmesi gerekiyor. Emlak vergisi mükellefiyeti, taşınmaza sahip olunan süre boyunca devam ediyor. Gayrimenkul satılana kadar emlak vergisinin her sene ödenmesi gerekiyor.

Emlak vergisi ödemesi senede 2 eşit taksit halinde yapılabiliyor. Verginin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; ikinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor.

Bina ve arazi vergisi mükellefiyeti; vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde bu değişikliklerin vuku bulduğu, aynı maddenin (8) numaralı fıkrasında yazılı halde ise bu duruma bağlı olarak takdir işleminin yapıldığı tarihi, dört yılda bir yapılan takdir işlemlerinde takdir işleminin yapıldığı tarihi, muafiyetin sukut ettiği tarihi takip eden bütçe yılından itibaren başlıyor.

Buna göre 2018 yılı içinde gayrimenkul satın alan kimseler vergi borcunu 2019 yılı itibari ile ödüyor. Bu senenin vergi sorumluluğu eski malikte oluyor.

Emlak vergisi ödeme 2019

2019 yılında da emlak vergisi ödemeleri 1 Mart itibari ile başlayacak. İlk taksitler 31 Mayıs 2019 tarihinde sona erecek. Verginin ikinci taksit ödemeleri ise 1-30 Kasım 2019 tarihleri arasında yapılacak.

Emlak vergisi oranları 2019

Emlak vergisi için ödenecek bedel taşınmazın kayıtlı değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.

Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 oranı ile hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 oranında tahsil ediliyor.

Arsa ve arazilerde ise vergi oranları şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergisi binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergisi binde 3 oranı ile hesaplanıyor.


3 maddede emlak ve çevre temizlik vergisi ödeme işlemleri!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön