19 / 04 / 2024

Arsa emlak vergisi ne zaman ödenir?

Arsa emlak vergisi ne zaman ödenir?

İster büyükşehirde olsun ister büyükşehir olmayan iller olsun; arsası olan kimselerin her sene emlak vergisi ödemesi gerekiyor. Peki, arsa emlak vergisi nasıl hesaplanır? Arsa emlak vergisi ne zaman ödenir?



Arsa emlak vergisi ne zaman ödenir?

İster büyükşehirde olsun ister büyükşehir olmayan iller olsun; arsası olan kimselerin her sene emlak vergisi ödemesi gerekiyor. Emlak Vergisi Kanunu gereğince ödenmesi gereken emlak vergisi senede 2 eşit taksit halinde ödenebiliyor.


İsteyenler ilk taksit dönemi içerisinde tek seferde vergi borcunu ödeyebiliyor. Ancak ilk taksit döneminde ödeme yapılmadan hepsinin ikinci taksit döneminde ödenmesi mümkün olmuyor.


Vergi için ödenecek bedel arsanın değeri üzerinden hesaplanıyo. Arsa emlak vergisi oranları büyükşehirde yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor.


Büyükşehir sınırları içerisinde yer alan bir arsanın emlak vergisi oranı binde 6 iken; büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde yer almayan bir arsanın emlak vergisi oranı ise binde 3'tür.


Örneğin değeri 50 bin TL'lik rayiç bedele sahip bir arsanın büyükşehirde yer alması halinde ödenecek emlak vergisi bedeli: 300 TL iken;


Aynı değere sahip bir arsanın büyükşehir sınırları içerisinde yer almaması halinde ödenecek emlak vergisi bedeli ise 150 TL oluyor. Peki, arsa emlak vergisi ne zaman ödenir?


Verginin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. İkinci taksit ödemesi ise Kasım ayı içerisinde yapılıyor.


Köylerde emlak vergisi var mı?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön