28 / 03 / 2024

2020'de konut sektörü yükselişe geçecek!

2020'de konut sektörü yükselişe geçecek!

Son zamanlarda ekonomide oluşan dalgalanmalar hakkında değerlendirmelerde bulunan uzmanlar 2020 yılının konut sektörü için altın yıl olacağını belirtiyor. PropertyTR Genel Müdürü Yusuf Boz, 2020 yılında yabancı konut satışları başta olmak üzere tüm konut satışlarında artış yaşanacağını düşünüyor.



Türkiye'de, 2003-2017 yılları arasında OECD verilerine göre yılda ortalama yüzde 5,8 büyüdü.Bu dönemde 193 milyar dolar doğrudan yatırım gerçekleşti. Gayri safi yurt içi hasıla 2013'de zirve yaparken, 2018 yılından itibaren ibre tersine döndü. Her ne kadar ekonomide işler yolunda gitmese de, son 15 yılda Türkiye'de en büyük yatırım inşaat sektöründe meydana geldi.

PropertyTR Genel Müdürü Yusuf Boz, yabancı konut satışlarını değerlendirerek Mart/2019 ayı itibariyle yabancılara gayrimenkul satış paritesini üst düzeye çıkardıklarını kaydetti. Yabancı mülk sayısı 2019 yılında 316 bin 52 olarak yeni bir rekor kırdı. Iraklılar yabancı konut satışında ilk sırada yerleşti.  Türkiye genelinde 105.046 adet konut satışının yapıldığını belirten Yusuf Boz, bunun 3.129’unun yabancılara satıldığını söyleyerek bunun büyük bir rakam olduğunu kaydetti.

Konut Sektöründe Beklenti Hangi Yönde?

PropertyTR Genel Müdürü Yusuf Boz, Temmuz ayı itibarı ile gayrimenkul satış sayısının 1 milyon 99 bin
430'a ulaştığını belirtti. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Boz, ''Konut kredisindeki faiz indiriminin 2019 yılı içinde ipotekli konut satışlarını yükseleceğini belirtti. Konut satışlarında tüketici ve güven endeksinin önemli olduğunu söyleyerek, Ağustos'ta tüketici güven endeksinin Temmuz ayına göre yüzde 3.1 oranında yükselerek 58,3 rakamına ulaştı. İnşaat sektörü güven endeksi ise 52,4 iken iken Ağustos ayında yüzde 6 yükselerek 55,5 oldu.'' diye konuştu.

Önümüzdeki günlerde yerli ve yabancı konut satışlarındaki beklentileri hakkında konuşan PropertyTR Genel
Müdürü Yusuf Boz, şu ifadeleri kullandı: ''2019 yılının ilk 5 ayında mortgage sektörü yüzde 3 küçüldü. Ekonomik olumsuzluklar nedeni ile inşaat sektöründe kriz yaşandı ve emlak satışları durma noktasına geldi. 31 Mart seçimleri sonrası ekonomideki negatif gidişatın inşaat sektörüne olan olumsuz etkileri devam etti. Türkiye genelinde konut satışları Temmuzda Haziran ayına göre yüzde 48,6 oranında azaldı. İpotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 84,6 azaldı. Buna karşın yabancıya konut satış oranı bir önceki yıllara göre yüzde 71.3 arttı. Daralmayı aşma sürecinde yabancıya konut satışları çok önemli hale geldi.''

Yabancılar ve Gurbetçiler Türkiye'de Yatırım Yapmaya Devam Ediyor

Yabancıların ve gurbetçilerin Türkiye'de konuta yatırım yaptıklarını söyleyen Yusuf Boz, yabancıya konut satışındaki artışlar hakkında şöyle konuştu: ''Finansman kaynaklarının banka olduğu düşünüldüğünde, kredi faizlerinin yerli yatırımcı için çok ta cazip olmadığı bir gerçek. 2017 yılında konut piyasasındaki büyüme ivmesi gerilemeye başlamıştı. Buna rağmen konut satışları devam etti. 2019 yılında da benzer bir durum görüyoruz. Aradaki fark sadece sınırlı oranda artışların görüldüğü bölgelerin daha fazla olması. İvme kaybının 2017 yılından sonra Haziran 2018-Haziran 2019 arası konut satışı Türkiye genelinde yüzde 23 azaldı. Aslında biz bu durumu PropertyTR olarak gerilemeden çok hareketsizlik olarak görüyoruz. Bunun nedeni de yüksek faiz oranlarının yarattığı güvensizlik. Kredi faiz oranları yanında dövizin yükselmesi ve konut fiyatlarındaki beklenen düşüşün yaşanmaması yabancı gayrimenkul satışlarını etkiledi. Mart/2019'da yabancı gayrimenkul satışlarında İstanbul ilk sırada yeralıyor. PropertyTR, İstanbul'da yabancı konut satışında lider bir firmadır. Antalya,  Ankara  ve Bursa İstanbul'u takip ediyor. İstanbul’da yabancılara konut satışı 1.520 iken, Antalya'da 626, Ankara'da
173 olarak gerçekleşti. Bizler PropertyTR olarak 2020 yılında inşaat sektörü ve özellikle yabancıya konut
satışları için altın yıl olacağını düşünüyoruz.''

Konut Satışları Artacak mı?

Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitmesinden sonra kamu bankaları da kredi faiz oranlarını azalttı. Ortalama yüzde 0,99’dan başlayan faiz oranları ile konut kredisi kullandırılıyor. Uzmanlar kredi faiz oranlarındaki bu düşüşün gayrimenkul satışlarını hareketlendireceğini söylüyor. Ödemelerin kolaylaşması yatırım yapmak için bir fırsat olarak görülmeye başlandı. Düşük faiz oranları ve uygun taksitlerle yatırım yapmak için iyi bir zaman olduğunu belirten uzmanlar bu fırsatın mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.


Geri Dön