29 / 03 / 2024

2023 Asgari ücret için vakit daralıyor! İşte 2. görüşme öncesi son durum!

2023 Asgari ücret için vakit daralıyor! İşte 2. görüşme öncesi son durum!

Asgari Ücret toplantısı ilk toplantısı geçtiğimiz hafta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde gerçekleştirilirken, ikinci toplantı 14 Aralık günü yapılacak.



Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı geride kalan hafta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde düzenlenirken, ikinci toplantı 14 Aralık günü gerçekleştirilecek. Doğrudan 7 milyondan fazla işçiyi, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları yakından ilgilendiren yeni asgari ücret için işçinin ‘zam artı vergi dilimi' talebi, işverenin ‘enflasyon artı refah payı' teklifiyle start aldı. Pazarlık çerçevesinin belirlenmesi açısından büyük önem taşıyan 2. toplantıda, temel ekonomik veriler gündeme getirilecek.

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret görüşmelerinin ilki gerçekleştirildi, gözler ikinci toplantıya çevrildi. “Biz 4 dönemdir asgari ücretle ilgili bir teklif sunmuyoruz. Önce işveren ve devletin açıklamasını istiyoruz” diyen Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Bazı iyi niyetli olmayanlar, ‘Türk-İş 7 bin 785 lira istedi’ diye bizi yargılıyorlar. Bizim asgari ücretle ilgili bir teklifimiz yok” diye konuştu.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

 

Asgari ücret tespit komisyonu görüşmeleri işçinin 'zam artı vergi dilimi’ talebi, işverenin ‘enflasyon artı refah payı’ teklifiyle başladı.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret pazarlığını açlık sınırı olan 7 bin 785 liradan başlatacaklarını açıkladı.

Bu açıklamayla, Türk-İş'in yüzde 41.5 ve altındaki bir zam oranını kabul etmeyeceği kesinleşti.

Türk-İş'in 8 bin TL (yüzde 45.5), 8 bin 250 TL (yüzde 50) ya da 8 bin 500 TL (yüzde 54.5) gibi teklifleri değerlendirmeye alması bekleniyor.

İŞVERENLERİN TEKLİFİ 7 BİN 500 DÜZEYİNDE

2023 Asgari ücret için vakit daralıyor! İşte 2. görüşme öncesi son durum!

Pazarlık masasında işveren temsilcilerinin 6 aylık enflasyon artı 10-15 puan refah payı formülünü gündeme getirmeleri bekleniyor.

Bu da TÜFE+15 refah payıyla bile zam teklifinin yüzde 30-35 civarında kalacağını, işverenin en fazla 7 bin 425 TL gibi bir rakamda pazarlık yürüteceğini gösteriyor.

Ancak bu yıl asgari ücreti pazarlık masasından çok seçim atmosferinin belirleyeceği ifade ediliyor.

ASGARİ ÜCRET BEKLENTİSİ 7 BİN 845 LİRA


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön