26 / 04 / 2024

2023 yılında ekonomi bekleyen en büyük tehlike ne?

 2023 yılında ekonomi bekleyen en büyük tehlike ne?

Ekonomist Mahfi Eğilmez, IMF'nin açıkladığı rapor doğrultusunda küresel ekonomi ve Türkiye ekonomisi hakkında değerlendirmelerde bulundu. İşte Eğilmez'e göre 2023'te Türkiye'ye bekleyen en büyük tehlike...



Önümüzdeki dönemde Türkiye için en büyük tehlikenin yüksek risk primi olacağını ifade eden Eğilmez,bu durumun da Türkiye'nin yeterince yabancı sermaye çekmesine hatta ihtiyacı kadar dış borçlanma yapmasını bile tehlikeye sokacağını dile getirdi.  

IMF raporuna göre gelişmiş ekonomilerin 2023 yılında ciddi bir büyüme kaybı yaşayacağını kaydeden Eğilmez, Covid sonrası 2021’de hızlı bir toparlanmayla yüzde 5,2 oranında bir ortalama yakalayan gelişmiş ekonomilerin 2023 yılında yüzde 1,1'lik büyüme düzeyine ineceklerini aktardı. Eğilmez, Avrupa, İngiltere ve ABD için resesyonun kaçınılmaz olduğunu belirtti. Uzun bir süredir durgunluğun etkisindeki Japonya'da ise mevcut durumunu sürdüreceğini anlatan Eğilmez, işsizlik konusunda ise en yüksek işsizlik oranının Euro Bölgesi'nde yaşanacağını ifade etti.

Enflasyonda beklenen iyileşmenin ancak ülkelerin büyük oranda faiz artırımları sonucunda yaşanabileceğinin altını çizen Eğilmez, gelişmiş ülkeler arasında cari açık yaşayacak tek ülkenin İngiltere olacağını söyledi. Raporda Türkiye ilgili verileri de değerlendiren Eğilmez,  Türkiye’nin, her yıl bir milyon kişi artan nüfusuyla 2023 yılında yaklaşık 942 milyar dolarlık bir GSYH’ye ulaşmasının beklendiğini bununda kişi başına 10.863 Dolar gelir anlamına geldiğini dile getirdi.

Türkiye'nin 2023 yılında yüzde 3 büyümesinin beklendiği, işsizlik oranının aynı seviyelerde seyredeceği ve enflasyonun ise ekonomideki yavaşlamaya paralel olarak yüzde 37 dolaylarında olmasının öngörüldüğünün altını çizen Eğilmez, 2022 yılında yüzde 5,7'ye yükselen cari açığın ekonomik büyümedeki düşüşe paralel olarak yüzde 3,9'a gerilemesinin de beklendiğini, borç yükünün ise artışı konusunda ise büyük bir değişiklik beklenmediğini sözlerine ekledi.

IMF, Türkiye’nin büyüme tahminini yükseltti

Fed toplantı tutanakları açıklandı piyasaları etkileyecek 3 önemli gelişme

Türkiye'de ağustosta işsizlik oranı tek haneye düştü

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön