18 / 04 / 2024

cari açık

cari açık

Merkez Bankası'nın net hata noksan kalemi ilk 8 ayda 28 milyar dolarla rekor düzeye ulaştı. Peki bu paranın kaynağı ne? Hesaplara düzeltilerek aktarılması ve küçülmesi gerekirken neden sürekli tırmanıyor? Kulislerde konuşulan senaryolar neler?

İktisat profesöründen çok ciddi uyarı, hükümet IMF'ye gitmezse...

Prof.Dr. Esfender Korkmaz, Türkiye'nin dış borç ve cari açık sorunlarını net hata noksan kalemiyle çözmesinin mümkün olmadığını sorunun ciddi alınıp IMF ile bir program hazırlamaması halinde, Türkiye'nin dış borçlarını ödemede temerrüde düşeceğini söyledi.

2023 yılında ekonomi bekleyen en büyük tehlike ne?

Ekonomist Mahfi Eğilmez, IMF'nin açıkladığı rapor doğrultusunda küresel ekonomi ve Türkiye ekonomisi hakkında değerlendirmelerde bulundu. İşte Eğilmez'e göre 2023'te Türkiye'ye bekleyen en büyük tehlike...

Cari açık 40 milyar doları geçti! 4 yılın zirvesinde

Cari işlemler hesabı ağustos ayında 3 milyar 112 milyon dolar açık verirken, 12 aylık süredeki cari işlemler açığı 40 milyar 889 milyon dolar oldu. İşte detaylar…

'Önümüzdeki haftalarda dövizde ciddi bir atak olabilir'

Türkiye'nin finansman açığını kaynağı belirsiz kaynaklardan gelen parayla gidermeye çalıştığını belirten İktisatçı Mustafa Sönmez önümüzdeki haftalarda dövizde ciddi bir atak görülebileceğini söyledi.

'TL'deki hızlı değer kaybının sürmesi büyük bir risk'

Türk lirasındaki geder kaybının cari açık özellikle de kısa vadeli borçların ödenmesi açısından büyük bir risk oluşturduğunu belirten EBRD Başekonomisti Roger Kelly, kısa vadeli dış borcunu 180 milyar dolar olduğunu MB'nin rezervinin ise 15 milyar dolar olduğuna dikkat çekti.

FED Analistinden korkutan Türkiye yorumu

Fed Analisti Altınoğlu, Avrupa'da 2023 yılı içinde başlayacak olan resesyonun (ekonomik durgunluğun) Türkiye için fırsat olup olmayacağı sorusunu yanıtladı.

Korkutan senaryo! Piyasalarda dolar kıtlığı mı yaşanacak?

Merkez Bankası'nın faiz indirimi ilgi ilgili değerlendirmede bulunan ekonomi yazarı Remzi Özdemir en karamsar senaryoyu çizdi. Özdemir'e göre Türkiye enerji ithalatını ödeyemez hale gelecek ve 1 sente muhtaç olacak.  

Orta Vadeli Program resmen açıklandı! Dolar kuru ne kadar olacak? İşte hükümetin enflasyon ve dolar öngörüleri! 

Orta Vadeli Program, bugün Resmi Gazete'de yayımlandı ve tüm detayları belli oldu. Program kapsamında,  hükümetin büyüme, işsizlik, enflasyon ve dolar/TL kuru tahminlerine de yer verildi. İşte o tahminler...

Dolar nereye gidiyor? İki büyük kara delik!

Tüm önlemlere rağmen dolar kurunda artış devam ediyor. Kurdaki artışta başka faktörlerle birlikte Türkiye ekonomisindeki iki büyük kara delik etkili oluyor.

Goldman Sachs'a Göre Enflasyon Oranları Tırmanacak!

Goldman Sachs analistlerine göre, Türkiye'de enflasyonun yıllık bazda zirveyi göreceği tahmin ediliyor…

Hem vasıflı çelik üretimi artırılacak hem de cari açık azaltılacak!

Vasıflı çelik üretimini artırmayı hedefleyen Hasçelik, iki yeni tesis ve modernizasyon için 200 milyon euro yatırım yapacağını duyurdu. Hasçelik CEO’su Adnan Naci Faydasıçok, “Her iki yatırımımızla bir taraftan vasıflı çelik üretimini artıracağız ve bir taraftan da cari açığın azaltılmasına katkı ve

Cari açık OVP tahminini 8’inci ayda aştı! Rezervlerde 18,6 milyar dolar erime yaşandı!

Cari işlemler dengesi ağustosta 619 milyon dolar açık verdi. OVP’de yılın tümünde 42,5 milyar dolar öngörülen cari açık ilk sekiz ayda 43,1 milyar doları buldu. Cari açığın finansmanı nedeniyle döviz rezervleri de eriyor.

Cari işlemler ağustosta 619 milyon dolar açık verdi

Türkiye'nin cari işlemler hesabı, ağustos ayında 619 milyon dolar açık verirken, enerji ve altın hariç cari işlemler piyasasında altı milyar yüz kırk dokuz milyon dolarlık fazla meydana geldi. İşte haberin ayrıntıları...

Cari açık çığ gibi büyüyor! Yıllık olarak beklenen açığa 7 ayda ulaşıldı!

Türkiye’nin 19 aylık kesintisiz açık sürecinin ardından haziranda 651 milyon dolarla fazla veren cari işlemler dengesindeki iyileşme temmuzda durdu ve aylık olarak 5,5 milyar dolar açık verildi.

Hazine cari açığa karşı altın ithalatına kota koymayı planlıyor!

Hazine ve Maliye Bakanlığı altın ithalatına kota getirmeye hazırlanıyor. Bakanlık kota ile ithalatın cari açık üzerindeki olumsuz etkilerini azaltılmaya çalışırken, sektör temsilcileri kayıt dışının artmasından endişeli.

Cari açıkta büyük tehlike! Son 11 yılın rekoru kırıldı!

Cari işlemler dengesi mayısta 7,9 milyar dolar açık verirken, kesintisiz açık verilen dönem 19 aya, beş aylık açık 37,7 milyar dolara ulaştı. Yıllık cari açık yaklaşık 60 milyar dolarla son 11 yılın en yüksek düzeyine çıktı.

Bakan Kacır: ‘Yıllık 7,1 milyar dolar cari açığı kapatacağız’

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İSO’nun meclis toplantısında konuştu. Kacır, Teknoloji odaklı sanayi hamlesi hedeflediklerini ifade eden Kacır, “Projeleri uygulamaya başladığımız zaman yıllık 7,1 milyar dolar cari açığı kapatıyor olacağız” şeklinde konuştu.

Cari açık 2012’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı!

Merkez Bankası verilerine göre aylık cari açık nisanda geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 112,4 artarak 5 milyar 404 milyon dolar oldu. Yıllık cari açık da 57 milyar 806 milyon dolara yükseldi.

Merkez Bankası: Cari açık nisanda 5,4 milyar dolar!

Merkez Bankası (TCMB) verileri kapsamında Nisan ayında cari işlemler hesabında açık, 5 milyar 404 milyon dolar oldu.

Ünlü bankadan inanılmaz açıklama: Seçim öncesi ekonomide zorlu dönem! Cari açık ve para politikaları ön planda!

Türkiye ekonomisindeki endişeler artıyor. Sürdürülemez para politikaları ve yüksek cari açık sorunu nedeniyle Türk Lirası zayıflama riskiyle karşı karşıya. Cari açığı finanse etmek için kaynak bulmak zor, azalan döviz rezervleri sorunu daha da karmaşıklaştırıyor.

Cari açık büyüyor! Dış finansman ödemeleri için acilen 210 milyar dolar lazım!

Ekonomideki kötü gidiş, cari açığın artması, dış borç geri ödemeleri ve deprem maliyetleri nedeniyle yaklaşık 210 milyar dolarlık bir dış finansmanın Türkiye’ye giriş yapması gerekiyor.

TCMB Mart 2023 ödemeler dengesi verilerini açıkladı: Mart'ta cari açık 4.5 milyar dolar oldu!

Cari işlemler dengesinin, mart ayında 4.48 milyar dolar açık verdiği açıklandı. İşte TCMB tarafından açıklanan o son dakika rakamları...

Eti Alüminyum, haddehane yatırımıyla cari açığı 350 milyon dolar azaltacak!

Cengiz Holding grup şirketleri arasında yer alan Eti Alüminyum, Konya'nın Seydişehir ilçesinde 3 milyar TL tutarında haddehane yatırımıyla cari açığın azaltılmasına 350 milyon dolarlık katkıda bulunacak.

cari açık Haberi

cari açık

Merkez Bankası’nın yüksek 'net hata noksan' kalemi yani kaynağı belirsiz para için savunmasının "Biz ödemeler dengesi istatistiklerini diğer merkez bankalarına göre erken açıklıyoruz. Bu yüzden hangi kaleme yazılacağı konusunda tereddüt oluşan tutarlar net hata noksanı büyütüyor, ancak zaman içinde bu tutar ilgili kalemlere aktarılarak net hatanın küçülmesi sağlanıyor" şeklinde olduğunu belirten dünya Gazetesi Yazarı Alaattin Aktaş, bu açıklamanın kağıt üzerinde kaldığını net hata noksanı payının arttıkça arttığını ifade etti. 2022 yılının ilk sekiz ayındaki net hata noksan rakamının 28.3 milyar dolar ile tarihi bir rekora tırmandığını belirten Aktaş, "Eğer her ay yapılan açıklamalardaki net hata noksan hiç değişmeseydi ilk sekiz aydaki tutar 21.6 milyar dolardı" ifadesini kullandı.

Sekiz ayda 28 milyar doları aşan bir net hatadan söz edildiğini üstelik tutarın azalmak yerine...