26 / 04 / 2024

Merkez Bankası'na zor sorular! Paranın kaynağı nedir? Neden sürekli artıyor?

Merkez Bankası'na zor sorular! Paranın kaynağı nedir? Neden sürekli artıyor?

Merkez Bankası'nın net hata noksan kalemi ilk 8 ayda 28 milyar dolarla rekor düzeye ulaştı. Peki bu paranın kaynağı ne? Hesaplara düzeltilerek aktarılması ve küçülmesi gerekirken neden sürekli tırmanıyor? Kulislerde konuşulan senaryolar neler?



Merkez Bankası’nın yüksek 'net hata noksan' kalemi yani kaynağı belirsiz para için savunmasının "Biz ödemeler dengesi istatistiklerini diğer merkez bankalarına göre erken açıklıyoruz. Bu yüzden hangi kaleme yazılacağı konusunda tereddüt oluşan tutarlar net hata noksanı büyütüyor, ancak zaman içinde bu tutar ilgili kalemlere aktarılarak net hatanın küçülmesi sağlanıyor" şeklinde olduğunu belirten dünya Gazetesi Yazarı Alaattin Aktaş, bu açıklamanın kağıt üzerinde kaldığını net hata noksanı payının arttıkça arttığını ifade etti. 2022 yılının ilk sekiz ayındaki net hata noksan rakamının 28.3 milyar dolar ile tarihi bir rekora tırmandığını belirten Aktaş, "Eğer her ay yapılan açıklamalardaki net hata noksan hiç değişmeseydi ilk sekiz aydaki tutar 21.6 milyar dolardı" ifadesini kullandı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön