25 / 04 / 2024

240 ay vadeyle konut almak mantıklı mı?

240 ay vadeyle konut almak mantıklı mı?

Gayrimenkul Pazarlama Direktörü Soner Keleş, 240 ay vadeli konut kampanyasını değerledirdi. Keleş, gayrimenkul sektörünün tekrar hareketlenmeye başladığını söyledi.



Emlak Konut GYO, Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ve Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) öncülüğünde 1 Şubat tarihinde başlatılan ve yüze yakın firmanın konsept projeleri ile dâhil olduğu 240 ay vadeli konut kampanyası ile gayrimenkul sektörü tekrar hareketlenmeye başladı.


2016 yılı Ağustos ayında başlatılan bir önceki kampanyada yüzde 20 peşinat, yüzde 0.70 faiz oranı ve 120 ay vade ile ev sahibi yapan konut üreticileri bu defa %5 peşinat ile hem vadeyi 240 aya çıkararak hem de bu vade için faiz oranlarını yüzde 0,75 e çekerek bir ilki daha gerçekleştirdiler.


Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde bekle-gör dönemine giren konut sektörü bu yeni kampanya ile birlikte ev sahibi olmak isteyen kesimlerde yeniden talep oluşturmaya başladı.


Tarihi kampanya ile uzun vadede kredi faiz oranlarında ciddi avantajlar ortaya çıkmaktadır. Özellikle 240 ay vade de mevcutta yüzde 1,14 seviyelerinde olan faiz oranlarının yüzde 0,75 seviyelerine çekilmesi ile birlikte kredi toplam ödemesinde yüzde 30 varan indirimler oluşmaktadır.


Bu noktada yeni başlayan kampanyanın maliyetlerini fiyatlarına yansıtmayan projelerden konut satın almak için harekete geçilebilir. Firmaların faiz oranlarının indirmek için bankalara ödeyecekleri katkı paylarını tüketiciye indirim olarak sunması büyük bir avantaj olarak görülebilir. Diğer taraftan kredi kullanmadan peşin alıma geçmek isteyen tüketiciler içinde ciddi indirimler söz konusu olabilir. Bu kampanya ile harekete geçen konut alıcılarına en iyi çözümleri sunan firmaların ortaya çıkan talebi satışa çevirmesi kaçınılmaz olacaktır.


240 Ay Vade İle Ev Almak Mantıklı mı?


Konut kredisi kullanarak ile ev almak ciddi bir finansal karar. Tüketicilerin büyük bir kısmı aylık gelirlerinin %35- 50’sini kredi taksitlerine bağlıyor ve hayatlarının en az 5 ila 10 yıllını bloke ediyorlar. Konut kredisi ve konut reklamlarında “kira öder gibi taksitlerle ev sahibi olun” benzeri sloganlar çok fazla yer almaktadır. Bu kampanya ile birlikte 240 aya varan vadeler ile çok daha fazla düşük taksit ödeyerek ev sahibi olma imkânı oluşmaktadır.


Oturmak amaçlı ev arayan tüketiciler için kira ödemek yerine uzun vadeler ile kiraya yakın taksitler ödeyerek kendi mülküne sahip olma imkânı oluşmaktadır.


Ancak diğer taraftan gayrimenkul yatırımı yapmak isteyenler için 20 yıla varan vadeler çok mantıklı olmayabilir!


Satın alınan mülkün kredi taksitleri sona erdiğinde toplam geri ödemenin anaparanın en az 2 katına çıktığını unutmamak gerekir. Bu durumda mümkün ise yine bu kampanyada yer alan 60 ay sıfır faiz imkânından yararlanmak çok daha akıllıca olacaktır.


Tarihi kampanya ile konut alımında yeni bir döneme girildiği bu dönemde orta gelir grubu için uzun vadeler ve düşük taksitler ile oturum amaçlı konut sahibi olmanın önü açılmıştır.


Geri Dön