19 / 04 / 2024

İcradan konut almak mantıklı mı?

İcradan konut almak mantıklı mı?

Basın İlan Kurumu icra ilanlarını düzenli şekilde yayınlıyor. Piyasa fiyatından daha düşük bedelle gayrimenkul sahibi olmak isteyenler icralık evlere talebi artırdı. Peki icradan ev almak mantıklı mı? Nelere dikkat edilmeli?



Piyasanın altındaki fiyatlarla satışa çıkarılan konutlar ihaleler düzenlenerek şatışa sunuluyor. İcradan satışa sunulan evler ile normal evler arasında nerede ise yüzde 50 oranında büyük bir fiyat farkı bulunuyor. 

İcra yöntemiyle satışa çıkarılan ev, araba, arsa, dükkan, tarla gibi bazı taşınmazlar ve araçlar değerinin altında bir fiyata satıldığı için yatırımcıların dikkatini çekiyor. Bu gayrimenkullerin satışı için düzenlenen ihalelere herkes katılım gösterebiliyor. Kamu bankalarının başlattığı düşük faizli konut kredisi faiz oranlarıyla birçok kişi ev sahibi oldu. Kampanya konut taleplerini harekete geçirdi. Hem ucuza konut sahibi olmak isteyen birçok kişi icradan satılan evlere yoğunlaştı. 

İcralık gayrimenkullerde en büyük avantaj düşük fiyatlı olması. Bu sebeple icradan satılan mülkler büyük bir önem taşıyor. Satılan gayrimenkullerde yüzde 50'lik ucuz fiyat oranı teklif toplama döneminde kapansa da yine de en az yüzde 20 fiyat avantajı ile konut sahibi olunabiliyor. 500 bin TL'lik konut, icra ihalesinde 300 bin TL'ye satılabiliyor. 

İcradan konut almak mantıklı mı?

Krediyle icradan ev alınıyor mu?

İcradan satılık evlere bankalar, ihale kazanılsa bile ihalenin feshi davasının açılabilmesi ihtimalini dikkate alarak kredi vermek istemiyor. 

İcradan satış ihalelerinde verdiğiniz teklifin tamamının nakit olarak olması gerekmekte.

İcradan konut almak mantıklı mı?

3 yıl satış engeli!

İcradan alınan konutların ticarete konu olmaması için vergi şartı hayata geçirildi. İhale tarihinden itibaren 3 yıl içinde satış yapılırsa Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergi ödenecek. 

İcra daireleri tarafından satışa çıkarılan evlere ilişkin tüm bilgiler esatis.uyap adresinde yer alıyor. 

18 yaşını doldurmuş olan herkes icra ihalesine katılabiliyor. İhaleye katılmadan önce teminat tutarının yatırılması gerekiyor. 

İcradan konut almak mantıklı mı?

Bunlara dikkat!

İhalenin şartnamesi ihaleye katılacaklar tarafından iyice okunmalı ve anlaşılmalı. 

Satışa konu olan mülk, 'Hisseli konut mu?', 'Şerh var mı?' bunlara dikkat edilmeli. 

İcradan piyasa fiyatının altında satılık evler!


Geri Dön