20 / 04 / 2024

2b arazi fiyatları nasıl tespit edilir?

2b arazi fiyatları nasıl tespit edilir?

Sahipsiz ve içinde hiçbir şey olmayan arazilere 2b arazi deniyor. ''2b arazi'' 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 2. maddesinin B bendi için kullanılan bir kısaltma olarak karşımıza çıkıyor. Peki, 2b arazi fiyatları nasıl tespit edilir?



2b arazi fiyatları nasıl tespit edilir?



Sahipsiz ve içinde hiçbir şey olmayan arazilere 2b arazi deniyor. ''2b arazi'' 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 2. maddesinin B bendi için kullanılan bir kısaltma olarak karşımıza çıkıyor.


2b araziler 473 bin hektarlık alanı kaplıyor. Bu alanlarda  su, doğalgaz, elektrik gibi alt yapısı, devlet tarafından sağlanmış bulunan 400 bin civarında yapı yer alıyor. 


2-B'ler rayiç bedelleri üzerinden satılıyor. Rayiç bedellerinin belirlenmesinde Hazine taşınmazlarının satışındaki kurallar geçerli oluyor.  Bu çerçevede il ve ilçelerdeki takdir komisyonları, hak sahiplerine satılacak 2-B alanlarıyla ilgili değer tespitinde bulunması gerekiyor. 


2-B arazilerinin üzerinde çok katlı yapıların bulunması halinde, önce zeminin değerinin belirlenmesi daha sonra daire başına düşen hisse tutarının hesaplanması yapılıyor. Böylece bu durumdaki hak sahiplerine hisseli satış yapılıyor.    


2b arazi başvuru ücreti..

Başvuru sahiplerinden satış bedellerine mahsup edilmek üzere; belediye ve mücavir alan sınırları içinde olan yerler için iki bin Türk Lirası, dışında olan yerler için bin Türk Lirası başvuru bedeli alınacak, ilgilileri adına emanet hesabına kaydediliyor.


2B arazisi rayiç bedelleri; il tarım müdürlükleri, ticaret ve ziraat odaları, emlakçılar, belediyeler, köy ve mahalle muhtarlıkları, bilirkişilerin görüşleri ve emsal nitelikteki taşınmazların satış bedelleri dikkate alınarak parsel bazında belirleniyor. 2b arazisi sorgulamasını www.milliemlak.gov.tr adresinden yapılabiliyor. 


Sorgulama için T.C Kimlik numaranız, vergi numaranız, ev ya da iş cep telefonu numaranız, başvuru tarihi alanlarını doldurmanız yeterli oluyor. 


2b arazisi alım kredisi nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön