25 / 04 / 2024

2b arazi tapu işlemleri!

2b arazi tapu işlemleri!

Rantı yüksek illerde karşımıza çıkan, orman vasfını yitirmiş 2b arazilerin satışı Maliye Bakanlığı tarafından yapılabiliyor. İşte, 2b arazi tapu işlemleri!



2b arazi tapu işlemleri!

6831 sayılı Orman Kanununun değişik 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendine göre Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan ve çıkarılacak yerlere 2b arazisi deniyor. 


2b araziler genellikle rantı yüksek illerde karşımıza çıkıyor.   Bu İller arasında  Antalya, Mersin, Kocaeli ve Yalova yer alıyor. 2b arazilerin büyük bir kısmı zeytinlik, narenciye alanları ve otlaklardan oluşuyor. 


2b arazilerinde yapılan kadastro tespiti ile hak sahibi ve işgalci olarak tespit edilen kimselerin başvuru yapması gerekiyor. Bu kişiler müracaat ederek başvurularını yapabiliyor. 


Başvuru sahiplerinden satış bedellerine mahsup edilmek üzere; belediye ve mücavir alan sınırları içinde olan yerler için iki bin Türk Lirası, dışında olan yerler için bin Türk Lirası başvuru bedeli alınacak, ilgilileri adına emanet hesabına kaydediliyor. 


Hak sahiplerine satış işlemleri idarece, başvuru süresinin bittiği tarihten itibaren en geç altı ay içinde sonuçlanıyor. 


Tapu müracaatı... 

2-B’lerin satışını Maliye Bakanlığı koordine ediliyor. 2-B’leri satın almak isteyen hak sahipleri, belirlenen süre içerisinde başvuru yapmaları gerekiyor. Taslakta yer alan bu süre, gerek görülmesi halinde uzatılabililiyor.  Başvurular, illerde defterdarlıklara, ilçelerde ise mal müdürlüklerine yapılabiliyor.


2b arazileri rayiç bedelleri sorgulama!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön