19 / 04 / 2024

2B arazilerinin satışına 100 bin başvuru geldi!

 2B arazilerinin satışına 100 bin başvuru geldi!

Orman özelliğini kaybeden 2B arazilerinin satışına 100 bin başvuru geldi. Rayiç bedeller 10 ayaklı denetimle belirlenirken, "Param yok" diyen hakkını satabilecek



Orman vasfını yitirmiş Hazine arazilerinin satışını öngören 2B çalışmalarında süreç hızlandı. Başvuru sayısı 100 bine ulaşırken Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bazı illerde 2B'ye ilişkin tespit ve güncelleme çalışmalarının henüz sonuçlanmadığını, rayiç bedelin 10 ayaklı bir denetimin sonucunda belirlendiği mesajını verdi. Şimşek, 2B arazilerinde peşin yapılacak ödemelerde yüzde 20 oranında indirim yapılacağını söyledi. 


ANTALYA İLK SIRADA 

Milli Emlak Genel Müdürlüğü verilerine göre, 100 bine ulaşan 2B arazileriyle ilgili başvurularda Antalya başı çekti. Bu ili İstanbul, Muğla ve Balıkesir izledi. Başvurunun yaklaşık yüzde 75'i bu illerde yapıldı. Başvuruların alınmasına 30 Ekim'e kadar devam edilecek. Rayiç bedeller başvuruların incelenip değerlendirilmesinin ardından tebligatla bildirilecek. Ödeme biçimi de bu tebligatta yer alacak. Rayiç bedel açıklandıktan sonra hak sahiplerine 3 ay süre tanınacak. Bedeli ödeyemeyenler mevcut haklarını başkasına satabilecek. İlk etapta 38 ilde 300 bin hektarlık çalışma tamamlandı. Başvuru çalışmaları tamamlanınca defterdarlıklar rayiç bedelleri duyuracak. Defterdarlıklar kendi internet sitelerinde yaptıkları duyurularla vatandaşları uyardı. 


SATMA HAKKI VAR 

Defterdarlıklar, kendilerinin açıkladığı ilan, yazılı tebligat dışında para karşılığı bilgi vermek isteyenlere karşı dikkatli olunmasını bildirdi. Maliye, arazilerin ortalama metrekare fiyatını Türkiye genelinde 8.5 lira, rayiç bedel 26.5 lira olarak belirledi. Bu tutara karşın hak sahipleri peşin ödemede tebligatla gönderilen rayiç bedelinin yüzde 56'sını ödeyecek. Bedelin yarısını peşin yatıranlar yüzde 63'ünü, taksitle yatıranlar da yüzde 70'ini ödeyecek. İlk etapta 38 ilde 300 bin hektarlık çalışma tamamlandı. Ardından da 17 ildeki çalışmalar başlatıldı. Bu illerde de 100 bin hektarı aşkın 2B arazisi bulunuyor. 


Peşin ödeyene yüzde 20 indirim

Bakan Şimşek, peşin ödemelerde yüzde 20 oranında indirim yapılacağını belirterek, şu bilgileri verdi: "Hak sahiplerine doğrudan satılacak taşınmazların satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 70'idir. Satış bedeli, peşin veya taksitle ödenebilecek. Satış bedelinin tamamının peşin ödenmesi halinde yüzde 20, en az yarısının ödenmesi halinde ise yüzde 10 oranında indirim uygulanacak. Geri kalanı da arsa belediye mücavir alanı içerisinde ise, en fazla 3 yılda 6 eşit taksitle, belediye mücavir alanı dışında ise en fazla 4 yılda 8 eşit taksitle faizsiz olarak ödenecek." 


KULLANIM ADRESİ BELLİ

Arazilerin satışında tamamı peşin ödenirse yaklaşık 15 milyar liralık bir gelir söz konusu olacak. Gelirlerin nerelerde kullanılacağını Bakanlar Kurulu belirleyecek. Gelir, ağırlıklı olarak kentsel dönüşüm, afet riskinin azaltılmasında kullanılacak.

Sabah


Geri Dön