24 / 04 / 2024

3. havalimanı yapılmazsa şu an uçan sektör yok olur!

3. havalimanı yapılmazsa şu an uçan sektör yok olur!

İstanbul’un 3. havalimanı inşaatına CEO olarak transfer olan Yusuf Akçayoğlu "Böyle bir mega havalimanı havacılık endüstrisinin olmazsa olmazı. Yoksa THY'nin büyümesini engellemiş olursunuz. Bu onu takip eden özel havayollarının da yok olması demek" dedi.



Daha önce Katar’da havaalanını hayata geçiren, Abu Dabi havalimanını yöneten Yusuf Akçayoğlu, önceki hafta 3. havalimanına CEO olarak transfer oldu. TAV’dan CMLKK ortaklığına geçen Akçayoğlu, Ortadoğu’daki tecrübeleriyle İstanbul’un 3. havalimanının vaktinde tamamlanmasını sağlayacak. Projenin detaylarını AKŞAM’a anlatan Akçayoğlu, son dönemde gündeme gelen ‘3. havalimanı şart mıydı’ sorusuna da, ‘Ağaçlar kesiliyor, doğa katlediliyor’ söylemlerine de yanıt verdi. 


- TAV’dan 3. havalimanı’na transfer oldunuz. Bu teklif neden size geldi?  

Yaklaşık 11 yıldır Ortadoğu coğrafyasındaydım. Oralarda büyük havaalanı projelerine dahil oldum. Eski firmam TAV İnşaat’ta oradaki bütün majör havaalanı inşaatlarını aldık. Ve başarıyla bitirdik. Bu süreçte Hamdi Akın ve Sani Şener’le çok yakın çalışma fırsatı buldum. İkisi de Türk havacılığı için çok önemli isimler. Hamdi Bey yap-işlet modeliyle TAV’ı yaratmıştır. Sani Bey de liderliğiyle TAV’ın büyümesini sağlamıştır. İkisiyle de çalışmaktan gurur duydum her zaman. Bu teklifi kabul ettim. Çünkü bu Türkiye’nin geleceğiyle ilgili çok önemli bir proje. Konsorsiyum da çok değerli firmalardan oluşuyor. Bir tarafı çok iyi altyapıcı, diğer tarafı da havacılığı çok iyi biliyor.


'THY'Yİ ENGELLEMEK' DEMEK


-'3. havalimanı gerçekten gerekli miydi’ tartışması sürüyor… Ne diyorsunuz bu söylemlere?

Bu projenin tepki alması doğal. Bu proje Türk havacılık endüstrisinin geleceğiyle alakalı bir proje. Türk havacılık endüstrisi çok agresif büyüyor. THY’nin büyümesi müthiş. Geniş gövdeli uçak siparişleri var. Şu anki Atatürk Havalimanı bu uçakları barındıracak nitelikte değil. Böyle bir mega havalimanı havacılık endüstrisinin olmazsa olmazı. Yoksa THY’nin büyümesini engellemiş oluruz. THY’nin büyümesini engellemek demek, THY’den sonra gelen özel havayollarının da küçülmesi hatta yok olması demektir.


- ‘Atatürk genişletilebilirdi’ diyenler var… 

Orada yıllarca bulunmuş biri olarak şunu söyleyebilirim ki o havalimanının kapasitesi Türk havacılık endüstrisinin gelişimine uyum sağlayacak, bu büyümeye cevap verebilecek nitelikte değil.


ATATÜRK GENİŞLEYEMEZDİ


- Neden genişletilemezdi?

Bizim şu anki havalimanımız ise A380 veya diğer büyük gövdeli uçakları karşılayacak kapasitede dahi değil. Ayrıca Atatürk Havalimanı inşa edilirken bugünkü kapasiteler, transfer yolcular hesap edilerek planlanmamış. Şu anda yüzde 50’ye yakın transfer yolcu söz konusu. Bu yüzden bu kesinlikle milli bir projedir. Bunu ticari konuları bir tarafa bırakıp, havacılık endüstrisinin devamı anlamında milli bir proje olarak görmek lazım. Bir havayolu büyümesini durdurduğu anda sabit de kalamaz. Kârlılığı düşen bir havayolu küçülmeye geçer. THY küçülürse diğer özel havayolları yok olur. Bunun yaratacağı kaybı düşününce 3. havalimanın neden şart olduğu net bir şekilde görülür.


Güneş


Geri Dön