29 / 03 / 2024

3 maddede tapuda harç indiriminden yararlanma yolları!

3 maddede tapuda harç indiriminden yararlanma yolları!

Geçtiğimiz Mart ayında tapu harçları binde 20'den binde 15'e indirildi. Ancak bu indirime bazı gayrimenkuller, bazı koşullarda tabi tutuldu. İşte 3 maddede tapuda harç indiriminden yararlanma yolları..



Geçtiğimiz aylarda Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen düzenleme ile tapu harcını değiştirme yetkisi Bakanlar Kurulu'na verilmişti. Bakanlar Kurulu bu yetkisini kullanarak tapu harcında indirim yapmıştı. 


Yapılan bu düzenleme ile tapu harç oranları binde 20'den binde 15'e düştü. Ancak bu indirimden her gayrimenkul devir işlemi olan kimseler yararlanamıyor. 


Tapu harcındaki indirim belli gayrimenkuller için, belli süreliğine uygulanıyor. Peki, tapu harcı indirimden kimler, nasıl faydalanabilir? İşte 3 maddede tapuda harç indiriminden yararlanma yolları;


Kural 1- Tapu dairesindeki devir işleminin 30 Eylül 2017 tarihine kadar yapılacak olması.


Kural 2- Tapu dairesinde konut veya iş yerinin devir işlemine konu olması. (Arsa ve araziler için indirim uygulanmıyor.) 


Kural 3- Devir işlemine konu olan konut veya iş yeri üzerinde en az kat irtifakı tesis edilmiş olması.


Örnek hesaplama

Mayıs ayı içerisinde tapu dairesinde konut devir işleminiz olduğunu düşünelim. Konutun devir bedelinin 300 bin lira olduğunu varsayarsak bu işlem için alıcı olarak 4 bin 500 lira harç ödemeniz gerekir. Ancak bu işlemi 30 Eylül'den sonra yapmanız durumunda 6 bin TL ödemek zorunda kalırsınız.


Tapu harcında dikkat edilecek diğer noktalar

1- Tapu harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanması gerekiyor. Eksik beyan edilmesi ve dolayısı ile eksik harç ödenmesi halinde ve bu durumun tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil edilir. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesilir.


2- Banka kredisiyle de alınan gayrimenkuller için, tapu harcının yine gerçek devir bedeli üzerinden ödenmesi gerekiyor.


3- Müteahhitin daha düşük bedelli fatura düzenlemesi halinde de yine tapu harcının gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekiyor. Müteahhitler tarafından eksik fatura düzenlenmesi halinde bu durumun, en yakın vergi dairesine bildirilmesi gerekiyor.


4- Gayrimenkulünü satan kimselerin, satın alındığı tarihten itibaren beş yıl içinde bu işlemi gerçekleştirmeleri halinde elde edilen kazancın, ilgili yıl için belirlenen istisna haddini geçmesi halinde Gelir Vergisi Beyannamesi verilmesi gerekiyor.


Tapu harcı ödenecek yerler

Tapu harçları, ilgili vergi dairesine ödeniyor. Ayrıca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulaması ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dahil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilebiliyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön