27 / 04 / 2024

Tapuda harç oranları 2015!

Tapuda harç oranları 2015!

Bir mesken, işyeri, arsa veya arazinin satış işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Yapılan bu işlem için tapu harcı ödeniyor. Peki, 2015 yılı tapuda harç oranları nelerdir? Tapuda harç oranları hesabı nasıl yapılır?



Tapuda harç oranları 2015!

Bir mesken, işyeri, arsa veya arazinin satış işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Tapu dairesinde yapılacak bu işlem için gerekli belgeler ile müracaat sağlanıyor. Akabinde tapuda harç ödemesi yapılıyor.


Tapuda harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor. Tapuda harç oranlarını alıcı ve satıcı ayrı ayrı ödemek ile mükellef oluyor.


Peki, 2015 yılı tapuda harç oranları nelerdir? Tapuda harç oranları hesabı nasıl yapılır?


Tapuda harç oranları hesabı taşınmazın satış bedeli üzerinden yapılıyor. Tapu harcının ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20’dir. 


Buna göre gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında hesaplanır ve ödenir.


Tapuda harç oranları hesaplama örneği..

100 bin TL'lik satışın tapu harcı 2 bin TL

200 bin TL'lik satışın tapu harcı 4 bin TL

300 bin TL'lik satışın tapu harcı 6 bin TL

400 bin TL'lik satışın tapu harcı 8 bin TL

500 bin TL'lik satışın tapu harcı 10 bin TL



Tapuda emlak beyan değeri nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön