25 / 04 / 2024

30 milyon liralık Buca Çarşı boş kaldı!

30 milyon liralık Buca Çarşı boş kaldı!

Buca'da 2 yılda inşa edilen ve görkemli bir törenle açılışı yapılan ‘Alışveriş ve Yaşam Kompleksi Buca Çarşı’ aylardır boş duruyor. Esnaflar, tesisle ilgili verilen sözlerin hiçbirinin yerine getirilmediğini iddia etti.



İzmir Buca Belediyesi'nin 30 milyon lira yatırımla iki yılda inşa ettiği Alışveriş ve Yaşam Kompleksi Buca Çarşı bomboş kaldı. Yeni Asır Gazetesi'nde yer alan habere göre; 31 Mart yerel seçimleri öncesi dönemin CHP'li Belediye Başkanı Levent Piriştina ve şu anki Başkanı Erhan Kılıç tarafından apar topar açılışı yapılan Buca Çarşı hala kullanıma açılmadı.

'BÖYLE REZALET OLMAZ'

Büyük umutlarla başlanılan proje aylardır bomboş duruyor. Belediye yetkililerinin kendilerini oyaladığını iddia eden esnaflar, "Her hafta önümüzdeki hafta açılacak diye bizi oyalıyorlar. Hem bölge insanını hem de pazar esnafını kandırıyorlar. Şu an Buca Devlet Hastanesi'nin arkasında Hazine'ye ait boş arazide hem ağır geçen kış şartlarında ve şu an ağır geçen yaz sıcaklarında, tuvaleti, suyu olmayan bir alanda pazar kuruluyor. Bir de bu tesise 30 milyon lira harcandı. Yapılan yerin pazaryeri olmasına imkan yok. Yaptıkları düzenlemede esnafın tezgahları dahi sığmıyor. Projede tuvalet, bebek bakım odası, yaşam alanı olan bir yer yapacaklarını vaat ettiler, hiçbiri gerçekleştirilmedi. Şimdi de kullanıma açılmıyor. Böyle rezalet olamaz. Hiç bir şekilde belediyeden ya da pazarın bağlı olduğu Bucamar şirket yetkililerinden doğru düzgün cevap alamıyoruz" şeklinde konuştu. 

PAZARCIYA UYGUN DEĞİL

Pazaryerinin pazarcılara uygun tasarlanmadığını vurgulayan pazar esnafı, "Otopark için uygun ama pazar için uygun olmayan bir yer yapıldı. Biz de esnaf olarak bu projeyi sabırsızlıkla bekledik fakat büyük bir hayal kırıklığı yaşadık. Proje bitim tarihinden aylar sonra açılışı yapıldı. Projeyle ilgisi olmayan sadece bir pazaryeri yapıldığını gördük. Projede altı pazaryeri üstü yaşam alanı olacaktı. Onların hiçbiri yok. Buna rağmen tezgah kiraları ise çok yüksek. Bizim ürünlerimizi koyduğumuz tezgah dahi sığacak gibi değil. Semtte nispeten daha uzak olan eski pazar yerinde tezgah açmaya devam ediyoruz. Kış aylarında ayrı dert, yaz aylarında ayrı dert oluyor. Hem vatandaş hem de biz mağduruz" ifadelerini kullandı.

VATANDAŞ İSYAN ETTİ

Buradaki yaşam alanlarını kullanmayı amaçlayan çevre sakinleri ise, yaşanan fiyaskoya isyan etti. Semt sakini Rüştü Can, "Bu yapıdan memnun değilim. Çünkü proje tanıtımında bize gösterdikleri resimlerle hiçbir ilgisi yok. Ne vatandaş ne de esnaf alanı kullanabiliyor. Ölü yatırım olduğunu düşünüyorum. Buca'nın yaşam merkezi olacak dediler, pazar yeri dahi olmadı. Açılıştan sonra kullanılmadı. Onca emek boşa gitti. O kadar para Buca için çok daha güzel kullanılabilirdi. Mevcut halinin düzeltilmesiyle ilgili de bir çalışma söz konusu değil" diye konuştu. 

'BURAYA İHTİYACIMIZ VAR' 

Eski pazar yerinin kullanışlı olmadığını ifade eden semt sakini Funda Han, "Uzun yıllardır Buca'da yaşıyorum. Pazaryerinin kullanılmaması bizim içinde zorluk oluyor. Kullanıma açılsa çok daha iyi olur. Merkezi bir yerde alışveriş yapabileceğimiz bir pazaryerine ihtiyacımız var. Hem daha konforlu hem de ulaşımı kolay olur. Kapalı olduğu içinde her mevsim kullanabiliriz. Semt sakinleri olarak biz kullanıma açılmasını istiyoruz" açıklamasında bulundu.


Geri Dön