26 / 04 / 2024

38. Yapı Fuarı'nda yalıtım öne çıktı!

38. Yapı Fuarı'nda yalıtım öne çıktı!

38. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul'a Türkiye’de enerji tasarrufunu sağlamak, binalarda enerji verimliliği için bilinç yaratmak ve enerjideki kayba dikkat çekmek üzere başlattığı “Yalıtım Tasarruftur” kampanyası ile katıldı.



Yaşanan iklim değişiklikleri ile ilgili felaketlerle birlikte önemi iyice anlaşılan ısı yalıtımının isteğe bağlı olmaktan çıkıp zorunlu bir uygulama olması gerektiğini vurgulayan XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu; “Türkiye’de halen 16 milyon yalıtımsız bina bulunuyor ve bu nedenle yılda 10 milyar dolarlık fazla enerji kullanıyoruz. Türkiye’deki binaların yüzde 85’i yalıtımsız, enerjinin yüzde 40’ı konut olan binalarda kullanılıyor ve binalarda kullanılan enerjinin de yüzde 85’i ısıtma ve soğutma harcamalarından karşılanıyor. Doğru kalınlıkta yalıtım ile binalarda kullanılan ısıtma ve soğutma amaçlı enerjide yüzde 50 oranında tasarruf sağlanabiliyor” dedi.


Türkiye’nin yalıtım ürünlerinin çeşitliliği ve kullanım detayları konusunda son derece ileri olmasına rağmen, yapılan yatırımların yalıtım kalınlıklarının yetersiz olması nedeniyle yeterli etkiyi yaratamadığını savunan Eruslu, enerji verimli binalara verilecek teşviklerin artması, mantolamanın özendirici teşvik mekanizmalarının geliştirilmesi, ülke ekonomisi açısından son derece olumlu olacağını belirtti. Yalıtım kalınlıklarına bir kez daha dikkat çeken Eruslu sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemizde yalıtım levhası kalınlığı ortalama 4–5 santimetre olarak uygulanırken; Avrupa ülkelerinde levha kalınlığı 15–20 santimetre kalınlığa kadar çıkabiliyor. Isı yalıtımı konusunda Avrupa ülkelerinin çok gerisindeyiz. Isınmak için Avrupa ülkelerinin yaklaşık 10 katı kadar enerji tüketiyoruz. Ülkemizde ısı yalıtımı olmayan binaların metrekare başına yıllık enerji tüketimi 300 – 350 kwh/m2 arasında, yalıtımlı binalarda ise 100-120 kwh/m2 civarında. Hatta Avrupa ülkelerinde 2019’dan itibaren yeni yapılacak tüm binaların Pasif Ev, yani yıllık enerji tüketimi 15 kwh/m2’in altında olan binalar olması yasalaşıyor. Bizde ise hazırlığı yapılan yeni yönetmelik değişiklikleri ile yalıtım levhası kalınlıkları neredeyse inceltiliyor.”


Fuarda özellikle Türkiye ve uluslararası standartlardaki kalınlık farklılıklarına dikkat çeken dernek, doğru malzemelerin doğru uygulamaları ile gerçek yalıtımın sağlanabileceğine vurgu yaptı.


XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Kimdir?

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği, 2006 yılı Mayıs ayında XPS yalıtım levhası üreticisi sanayici ve işadamları tarafından, yalıtım bilincinin gelişmesi, yalıtımda AB standartlarında ileri teknoloji ürünlerin kullanımının yaygınlaşması için üyeleri arasında birlik ve beraberlik ortamı oluşturmak amacı ile kurulmuş sivil toplum örgütüdür.


Geri Dön