29 / 03 / 2024

3S Kale Holding, Topkapı'da yeni projeye başlayacak!

3S Kale Holding, Topkapı'da yeni projeye başlayacak!

Kadıköy’de kentsel dönüşüm kapsamında projeler yapan, 3S Firuze Konakları ve Beylikdüzü’nde Kale Kent projesini hayata geçiren 3S Kale Holding’in sonraki projesi ise Topkapı’da yükselecek.



Kale Kilit’in kurucusu 87 yaşındaki Sadık Özgür 2003’te verdiği bir röportajda, “İşe yalnız başladım. 20 yılı yalnız yürüdüm. Daha sonra oğlum Sedat Özgür, kızlarım Sema Gürün, Sefa Çizer ve Sedakat Şayiam ile bugünlere geldik. Torunlarım Alp, Aslıhan, Güldemet ve Yasemin ile daha da büyüyeceğimize inanıyorum” diye konuşmuştu. Bu sözlerin üzerinden sadece yedi yıl geçtikten sonra ortaya baba Özgür’ün hayal ettiği tablonun tam tersi çıktı.


2008’de Kale Endüstri Holding’in yönetim kurulu başkanlığı koltuğunu oğlu Sedat Özgür’e devredip onursal başkanlığa geçtikten iki yıl sonra diğer çocukları kendi yollarını çizme kararı aldı. Sadık Ögür’ün kızları Sema Gürün, Sefa Çizer ve Sedakat Özgür, yanlarına çocuklarını da alarak Kale Kilit ve Kale Endüstri Holding’in yönetimini ve hisselerinin büyük bir bölümünü kardeşleri Sedat Özgür’e bıraktı. Karşılığındaysa gelecek yıl 65’inci yılma girecek olan Kale Kilit bünyesinde yıllar içinde biriken gayrimenkul portföyünü devraldılar. Şimdilerde İstanbul, Avcılar ve Kadıköy’de inşaat projeleri geliştiren ve jeotermal enerji santrali yatırımları yapan 3S kardeşler (Sema, Sefa, Sedakat) çocuklarıyla birlikte yeni bir holding inşa ediyor.


Kale Kilit, alanında Türkiye’nin en büyük şirketi, ISO verilere göre de 366 milyon liralık cirosuyla Türkiye’nin en büyük 340’mcı sanayi kuruluşu. Sadece kilit değil kapı, pencere ve güvenlik sistemleri alanında da faaliyet gösteriyor. Şirketin yurtiçinde yüzde 60’m üzerinde pazar payı var ve kilit ihracatının yüzde 65’ini gerçekleştiriyor. 100’ün üzerinde ülkeye ihracat yapan şirket Türkiye dışında Rusya, Suudi Arabistan ve Cezayir’de pazar lideri.


Bu denli oturmuş bir yapıyı ve sağladığı güvenli limanı bir kenara bırakarak işe sıfırdan başlama kararı almak büyük bir cesaret. Hele de son 10 yılda taşların büyük ölçüde yerine oturduğu gayrimenkul ve enerji sektörlerinde faaliyet göstermek için...


Özgür Ailesi’ndeki ayrılık süreci 2010’da başladı.2008’de baba Sadık Özgür, şirketin yönetimini oğlu Sedat Özgür’e bırakarak onursal başkanlık koltuğuna geçti. Sonraki iki yıl boyunca Kale Endüstri Holding bir yandan kendi işlerine odaklanırken bir yandan da elindeki arazi portföyünü değerlendirmek için gayrimenkul sektöründe projeler geliştirmeye başladı. Avrupa Konutları (Artaş İnşaat) ile kat karşılığı olarak geliştirilen Topkapı’daki Avrupa Konutları Kale ve Çobançeşme’de 2014’te başlanan ofis ve otel projeleri, bu dönemin çıktıları. Bu süreç, sanayici bir aile olan Özgürler için yeni bir yatırım alanın da kapısını açtı. Daha önce Kale İş Merkezi ve Kale Outlet Çenter gibi ticari gayrimenkul yatırımları yapan aile, konut işinin karlılığını keşfetti. Ancak üçüncü kuşağın da iş hayatına atılması aileyi bir yol ayrımına getirdi.


Bu yol ayrımı esasında Türk şirketleri için alışılmadık bir durum değil. Aile içi çekişmeler ve anlaşmazlıklarla gündeme gelen şirket sayısı hiç de az değil. Daha önce FORBES’ta da geniş bir şekilde işlenen Mehmet Kazancı’nın Kazancı Holding’den ayrılma süreci (bkz. FORBES, 2012 Aralık) ya da Ömer Dinçkök’ün Akkök Holding’den dışlanma hikayesi (bkz. FORBES, 2016 Nisan) aile içi ayrılıklar konusunda çarpıcı örnekler. Ancak Özgür Ailesi’nin yaşadığı ayrılık süreci yukarıdaki örneklere benzemiyor. Ortada daha çok bir “dostça ayrılma” hikayesi var.


3S Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sema Gürün de “kötü” örnekleri bildiği için konuyla ilgili konuşmaya “aile içinde bir tartışma ya da kavga olmadığını” söyleyerek başlıyor. “Amaç herkesin kendi istediği işte daha rahat hareket etmesinin önünü açmaktı” diyor ve hemen “Hala her hafta aile olarak biraraya geliyoruz” diye de ekliyor ortada bir kavga olmadığını vurgulamak istercesine... Kale Endüstri Holding Yönetim Kurulu Başkam Sedat Özgür de bu ticari kararı “farklı sektörlerde tam odaklı ilerlemek ve daha etkin faaliyet gösterebilmek adına” aldıklarını söyleyerek ablası Sema' Gürün’ü doğruluyor.


2010’da karara bağlanan ayrılık 2012’de hayata geçirildi. Öncesinde üç kız kardeşin baş harflerinden esinlenilerek “Kale” unvanının önüne “3S” eklenerek “3S Kale Yapı” ve “3S Kale Gayrimenkul” şirketleri kuruldu. Sonra, Kale Kilit bünyesinde bulunan gayrimenkuller 3 S Kale Yapı’ya devredildi. 2017’de 45 milyon liraya kira gelirine ulaşan Güngören’deki Kale Outlet Çenter ve Davutpaşa’daki Kale İş Merkezi, devredilen portföyün en değerli parçaları. Avcılar ve Beylikdüzü’ndeki arazilerse şirketin geliştirdiği ilk konut projeleri için önemli bir fırsat yarattı. Kardeşler, 2015’te holdingleşme sürecini de tamamlayarak 3S Kale Holding’i kurdu.


Yapılan gayrimenkul devirlerine karşılık Sema Gürün, Sefa Çizer ve Sedakat Özgür kız kardeşler Kale Endüstri Holding ve Kale Kilit’teki hisselerinin büyük bölümünü erkek kardeşleri Sedat Özgür’e devretti. Ayrılık öncesinde dört kardeş, Kale Endüstri Holding’de yüzde 12,5 oranında eşit hisseye sahipti. Kalan hisselerse Kale Kapı Pencere şirketine aitti. Hisse devrinin ardından Kale Endüstri’nin yüzde 93,2’si Sedat Özgür’e geçti. Sema Gürün, Sefa Çizer ve Sedakat Özgür’ün her birinin şirketteki hisse oranı ise yüzde 2,3’e geriledi.


Ancak asıl ilginç nokta, kız kardeşlerin Kale Kilit’teki hisselerinin neredeyse tamamını devretmesine karşın Sedat Özgür’ün yeni kurulan 3S Kale Holding’in de hissedarı olması.


Üç kız kardeşin her biri yeni holdingde yüzde 23,9 oranında kişisel hisseye sahip. Sedat Özgür ise yüzde 28,4 ile 3S Kale Holding’in en büyük hissedarı. Bu açıdan bakınca holdingin isminin “3S” yerine “4S” olması daha mantıklı görünüyor. Yine de Özgür, şirkette sadece hissedar.


3S Kale Holding, tam anlamıyla bir aile şirketi. Şirketin yönetim kurulunda Sema Gürün, Sefa Çizer ve Sedakat Özgür yer alıyor. Sema Gürün’ün oğlu Alp Gürün şirketin CEO’su, kızı Aslıhan Gürün ise gayrimenkul işlerinin başında. Yönetim kurulu başkan yardımcısı Sefa Çizer’in kızı Güldemet Tonguç ise şirketin enerji işlerini yürütüyor.


Kadıköy’de kentsel dönüşüm kapsamında projeler yapan ve Beylikdüzü’nde Kale Kent projesini hayata geçiren 3S Kale Holding’in şu andaki gündemi Avcılar. 200 milyon lirası arsa değeri olmak üzere 320 milyon lira yatırım yaptıkları “3S Firuze Konakları” 523 daire ve 45 ticari üniteden oluşuyor. Projenin satışları Şubat 2017’de başladı. Alp Gürün, ilk dört ayda projenin yüzde 30’una denk gelen 159 dairenin satışını tamamladıklarını söylüyor. 3S Kale Holding’in sonraki projesi ise Topkapı’da yükselecek. Şirketin Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nin bitişiğinde dokuz dönümlük bir arazisi bulunuyor. Gürün, geliştirme aşamasında olan projeye gelecek yıl başlayacaklarını söylüyor.


Bir yandan gayrimenkul projelerine devam eden 3S Kale Holding, diğer yandan da enerji sektörüne yatırım yapıyor. Şirketin Aydın, Manisa ve Niğde’de jeotermal santral ruhsatları bulunuyor. Aydın, İncirliova’da yer alan ruhsat alanı hayata geçecek ilk proje olacak. Santral siparişinin verildiği proje 25 MW büyüklükte olacak ve 2018 Ekim’inde enerji üretmeye başlayacak. Gelecek iki yıl içinde Manisa ve Niğde santrallerini de tamamlamayı planlayan şirket toplamda 40 MW’lık bir jeotermal portföyüne ulaşacak. 10 yıllık hedefse 100 MW.


Sadece beş yıllık bir geçmişi olsa da 3S Kale girişimlerinin yarattığı ekonomik hacim Kale Kilit’e yaklaştı. Kale Kilit’in açıklanan son cirosu (2015) 366 milyon lira düzeyinde. Kale 3s Holding bünyesindeki işler ise 2017’de 300 milyon lirayı aşan bir ciro üretecek. 3S Kale’nin gayrimenkul sektöründe iki şirketli bir yapıyla faaliyet gösteriyor. 3S Kale Yapı, Kale Kilit’ten devralınan ve sonrasında geliştirilen ticari gayrimenkul portföyünü yönetiyor. Alp Gürün, ticari gayrimenkul tarafında 500’ün üzerinde kiracılarının olduğunu ve 2017’de 43 milyon lira ciro hedeflediklerini söylüyor. Gayrimenkul geliştirmesi yapan 3S Kale Gayrimenkul ise 2017’de 160 milyon lirası Avcılar projesinden olmak üzere 262 milyon lira ciro bekliyor. Böylece grubun toplam cirosu 305 milyon lirayı buluyor. Enerji işlerinin devreye girmesiyle yarattıkları hacim daha da büyüyebilir.


İlk beş yıllık performansları 3S kardeşlerin, Kale’nin dışına çıkıp kendi yollarını çizme kararlarının başarıyla sonuçlandığını gösteriyor. Gelecek beş yıldaki performansları ise konut piyasasına bağlı...


Forbes 



Geri Dön