19 / 04 / 2024

40 bin metrekare alan havadan fotoğraflanıyor!

40 bin metrekare alan havadan fotoğraflanıyor!

Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından kentsel alanlarda, turizm ve kıyı bölgelerinde durum tespiti yapmak amacıyla 40 bin kilometrekarelik alanda yürütülen Ortofoto Projesi kapsamındaki görüntüleme çalışmalarının yüzde 45'i, arazi çalışmalar



Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından kentsel alanlarda, turizm ve kıyı bölgelerinde durum tespiti yapmak amacıyla 40 bin kilometrekarelik alanda yürütülen Ortofoto Projesi kapsamındaki görüntüleme çalışmalarının yüzde 45'i, arazi çalışmalarının ise yüzde 70'i tamamlandı.


Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Bekir Tüzel, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin talimatıyla geçen yıl başlatılan Ortofoto Projesi ile hem afet yönetimi ve kent planlamasında hem de diğer birimlerin çalışmalarına fayda sağlayacak kritik verilerin elde edileceğini söyledi.


ALTYAPIYI KOLAYLAŞTIRACAK


Çalışma kapsamında şehirler ve ilçe merkezlerindeki kentsel alanların yanı sıra kıyı ve organize sanayi bölgelerinin görüntülenmesine devam edildiğini belirten Tüzel, "Türkiye'de 40 bin kilometrekare yeri çekiyoruz. Çalışmadan elde edeceğimiz veriler hem ihtiyaç duyulan standartlarda hem de afet yönetiminden kent yönetimine kadar birçok çalışmaya altyapı teşkil edecek" dedi.


Tüzel, proje kapsamındaki görüntüleme çalışmalarının yüzde 45'inin bittiğini ifade ederek, "Arazi çalışmaları açısından da yüzde 70'lerdeyiz. Çalışmaların 2015 Mayıs ya da Haziran ayında tamamlanmasını planlıyoruz" diye konuştu.


Belediyelerin plan yapmak için veriye ihtiyaç duyduğuna işaret eden Tüzel, şöyle devam etti:


"Belediyeler verileri halihazır yapmak için ortofotoya ihtiyaç duyuyor. Yaptığımız proje ile belediyelerin bu konudaki harcamalarını üçte bire düşürüyoruz. Belediyelerimizi bu konuda uyardık, 'en son 2015 yılının Haziran ayı içinde verileri size verebilecek durumdayız, bu konuyla ilgili yatırım yapmayın, biz bunu ücretsiz sağlayacağız' dedik. Belediyeler, çalışmamız sayesinde elde edilecek verileri kullanarak çok daha hızlı şekilde planlarını üretebilecekler."


Yeni Akit


Geri Dön