25 / 04 / 2024

5 bin yıllık tarihi bina çamurla sıvanıyor!

5 bin yıllık tarihi bina çamurla sıvanıyor!

Kültepe, Kaniş, Karum höyüğünde 5 yıldır süren kazılarda ortaya çıkan Tunç Çağı'nın en büyük binalarından biri çamurla sıvanıyor. Sıvama yöntemi 10 bin yılık kerpici korumak için kullanılıyor



Kazı başkanlığını  Ankara  Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu'nun yaptığı Kültepe - Kaniş - Karum höyüğündeki çalışmalar aralıksız devam ederken, son 5 yılda yapılan kazılarda ortaya çıkartılan yaklaşık 5 bin yıllık bina korunmak için çamurla sıvanıyor. Anadolu'nun değil eski Tunç Çağı dönemindeki yaklaşık 5 bin yıl önceki en büyük binalardan biri olduğunu vurgulayan Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, binayı kazmanın yanı sıra korumayı hedeflediklerini söyledi. 


TARİH KORUNUYOR 

Anadolu'da yaklaşık 10 bin yıldır kerpici korumak için kullanılan çamurla sıvama yönteminin en iyi yöntem olduğunu söyleyen Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun yerine bizim Anadolu'muzda yaklaşık 10 bin yıldır kullanılan kerpici korumak sadece sıva ile mümkün. Bu sıva da sadece kendi toprağında ya da topraktan alınan malzemelerden oluşması gerekiyor. Dışarıdan başka bir malzeme de getirmeye gerek yok. Bugüne kadar yaptığımız korumada şundan eminiz ki maliyet açısından en elverişli yöntem, diğer taraftan da hızlı ve güvenilir bir şekilde yapılması açısından da en hızlı yöntem bu çamur ile sıvamak. Tarihi bir anlamda çamur ile koruyoruz. Bir anlamda gelecek kuşaklara çamur sayesinde kazdığımız yapıları aktarabilmiş oluyoruz. O anlamda en doğru yöntem bu olduğunu da tecrübeyle öğrenmiş olduk" dedi.


Sabah Ankara


Geri Dön