20 / 04 / 2024

5 maddede sitelerde müsaade mecburiyeti!

5 maddede sitelerde müsaade mecburiyeti!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "sitelerde müsaade mecburiyeti" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı...



1.    Kat irtifaklı veya kat mülkiyetli anagayrimenkullerde bakım,onarım çalışmalarının düzenli olarak yapılması kaçınılmazdır. Yapılması gereken bakım-onarım çalışmaları anagayrimenkulün ortak alanlarında veya bir bağımsız bölümde , bağımsız bölüm eklentilerinde olabilir. Ortak alanlardaki bu işlemler malik-sakinlerden rıza ve –veya izni olmaksızın yapılır.

2.    Ancak yapılması gereken bakım-onarım bir, birden fazla bağımsız bölümde çalışmayı gerektiriyorsa bu bağımsız bölüm sahiplerinden (-sözleşme ile buralarda iakmet edenlerden-) izin ve rıza alınması gerekmektedir.
 
3.    KMK  madde 23-de de bu durumlarda ilgili malikin-sakinin buna müsaade etmeye mecbur olduğu belirtilmiştir. Alınacak izin ve rızadan maksat özel hayat ve komşuluk  hukukuna zarar vermemek amaçlıdır. Binanın güvenliği ile ilgili ve mahkeme kararı ile yapılacak işlerde bu konu ayrı bir özellik kazanmaktadır. 

4.    Malik –sakin  böyle bir çalışmaya müsaade etmezse, mülki amir üzerinden görevlendirilecek zabıta veya durumun özelliğine göre polis birimleri devreye konmaktadır. Çünkü madde 23-de konu amir bir hükümle ortaya konmuştur.
5.    İlgili kanun hükmü: “Kanun Numarası: 634     Kabul Tarihi: 23/06/1965  Yayımladığı Resmi Gazete Tarihi: 02/07/1965  Yayımladığı Resmi Gazete Sayısı: 12038
…….

VI - MÜSAADE MECBURİYETİ:

Madde 23 - Kat maliklerinden birinin bağımsız bölümünde veya bu bölümdeki tesislerde meydana gelen bir hasar veya bozukluğun onarımı veya giderilmesi veya tesislerin yeniden yapılması (Ek ibare: 14/11/2007-5711 S.K./11.mad.) ile yapı güvenliğiyle ilgili olarak yapılması gerekli görülen teknik incelemeler için diğer bir bağımsız bölüme girmek gerekiyorsa, o bölümün maliki veya o bölümde başka sıfatla oturanlar, giriş müsaadesi vermeye ve bölümde gerekli işlerin yapılmasına katlanmaya mecburdurlar.

Anagayrimenkulün bir kısmının harap olması halinde, harap olan bağımsız bölüm ve eklentilerinin veya ortak yerlerin veya bağımsız bölümdeki tesislerin yeniden yapılması için, sağlam kalan bağımsız bölümlerin içinden veya dışından faydalanılması gerekiyorsa, o bölümlerin malikleri veya orada başka sıfatla oturanlar buna müsaade etmeye mecburdurlar.

Yukarıdaki fıkralarda yazılı müsaade yüzünden, kat maliklerinin veya orada başka sıfatla oturanların uğrayacakları zararı, lehine müsaade verilen bağımsız bölüm malikleri derhal ödemekle yükümlüdürler.”

Nihat Dönmez / Site Yönetimleri Danışmanı

www.konutsitesiyonetimi.com

22  maddede site yönetimleri disiplinleri!
 


Geri Dön