20 / 04 / 2024

5 Ocak Stadyumu, alışveriş merkezi olmayacak!

5 Ocak Stadyumu, alışveriş merkezi olmayacak!

İMO Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün 5 Ocak Stadyumu'nun AVM olmayacağına ilişkin açıklamasını sevindirici buldu, kentsel dönüşüm süreçleriyle de bu tahribatlar arttırılmıştır, dedi



İMO  Adana  Şube Başkanı Nazım Biçer, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün 5 Ocak Stadyumu'nun AVM olmayacağına ilişkin açıklamasını sevindirici buldu kentsel dönüşüm süreçleriyle de bu tahribatlar arttırılmıştır. Taksim Gezi Parkı ile başlayan süreçte bu anlayışın çevreyi, yaşamı, insani hiçe sayan tutumu açıkça sergilenmiştir. Bu ranta dayalı anlayış ile kentlerimizde telafisi zor hatta imkansız değişimler yaratılmaktadır" dedi. 


"BİR YILI AŞKIN SÜREDİR MÜCADELE EDİYORUZ" 

Bunun çarpıcı örneklerinden birinin de kamuoyunun yakından bildiği, uzunca bir süredir karşı çıkışların yansıtıldığı, 5 Ocak Stadyum alanı için hazırlanan AVM ve çok katlı konut yapımını içeren planlarla Adana'da karşımıza çıkarıldığını belirten Biçer, şunları söyledi: "Kent suçu olarak adlandıracağımız bu planlar  TOKİ  tarafından hazırlanmış ve itirazsız gereğini yapması için Belediyeye gönderilmişti. Öğrenir öğrenmez İnşaat Mühendisleri Adana Şubesi olarak kamusal sorumluluğumuz gereği şehrimizin geleceği adına bu planlara karşı çıktık. Bir yılı aşkın süredir de basın açıklamaları, Adana sivil toplum örgütleriyle yapılan toplantılar, bölge sakinleriyle yaptığımız anket, forumlar, planlara resmi itirazların yapılması, itirazların reddinin arkasından hukuksal süreci başlatan girişimlerimizle Adana kentleşme sürecinde onarılmaz bir yara daha açacak olan planlara karşı çıkışımızı kamuoyuyla paylaştık. 


Tüm bu çalışmalarımız göstermiştir ki Adanalılar bu alanda AVM ve çok katlı bina istememektedir. İstenilen, arzu edilen bölgenin daha da betonlaşmasına engel olunması ve alanın kamusal kullanıma haiz bir alan olarak değerlendirilmesidir." 


"SÖZLÜ İÇİN OLUMLU SEÇENEKLER VAR" 

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün bu alanda AVM yapılmayacağına ilişkin açıklamasını Adanalıların görüşlerini yansıtması açısından sevindirici bulduklarını ve bunu Hüseyin Sözlü'den alınmış bir söz olarak kabul ettiklerini yineleyen Biçer, "Sayın Sözlü'nün, kent kültürünün gelişimini gözeten, alanın sportif özelliklerini koruyan projeleri değerlendirmeye almasının alana ilişkin yapılacaklar konusunda olumlu seçenekler sunacağına inanıyoruz. Belediyelerin; kentteki meslek örgütleri ve sivil toplum örgütleriyle bilgi ve birikimlerin karşılıklı paylaşıldığı, kentlinin katılımcılığını sağlayacak demokratik mekanizmaların işletildiği, kentlinin yaşam kalitesini yükseltmeyi hedefleyen bir yaklaşım içinde bulunmaları bizim sürekli savuna geldiğimiz bir anlayıştır" diye konuştu. 


Biçer, Adana'da bu anlayışın hakim kılınması için İMO Adana Şubesi olarak kente katkı sunmaya, hizmet etmeye her zaman hazır olduklarını bir kez daha kamuoyu ile paylaştıklarını sözlerine ekledi. 

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün 5 Ocak Stadyumu'na AVM yapılmayacağına ilişkin açıklamasını Adanalılar'ın görüşlerini yansıtması açısından sevindirici buldu. 


Biçer, "Açıklamayı Hüseyin Sözlü'den alınmış bir söz olarak kabul ediyoruz" dedi. 

İMO'nun 5 Ocak Stadyumu'nun AVM olmaması için Mimarlar Odası Adana Şubesi ile birlikte hareket ettiğini hatırlatan Biçer, Mimarlar Odası 'nın açtığı proje yarışmasında, şehrin hafızasını koruyan, Adanalıların sportif, kültürel faaliyetlerini sürdürebilecekleri, Adana kentinin hizmetine sunulabilecek projeler yer aldığını kaydetti. Biçer, "Sayın Sözlü'nün, kent kültürünün gelişimini gözeten, alanın sportif özelliklerini koruyan bu projeleri değerlendirmeye almasının alana ilişkin yapılacaklar konusunda olumlu seçenekler sunacağına inanıyoruz" diye konuştu. 


İMO'nun Türkiye'de ve Adana'da doğal varlıkların, yaşam alanlarının korunarak geliştirilmesini yaşamsal bir olgu olarak değerlendirdiğini vurgulayan Biçer, "Ülkemizde yaşananlar da göstermektedir ki çevre sorunları ile toplumsal sorunlar ayrılmaz bir ilişki içendedir. Eşit, adil, demokratik bir topluma ulaşma yolunda sağlıklı, ilerletici adımlar atabilmek insana, doğaya, yaşama sahip çıkmakla mümkündür. 11 yılı aşkın süredir AKP iktidarının baskıcı, gerici, neoliberal yönetimi altında olan ülkemizde yaşam alanlarımız talan edilmiş, 

Adana 5 Ocak


Geri Dön