23 / 04 / 2024

5 soruda gayrimenkul yatırımı!

5 soruda gayrimenkul yatırımı!

Gayrimenkul yatırımı yapmadan önce bilinmesi gereken birçok konu bulunuyor. Yapacağınız gayrimenkul yatırımının sizlere neler kazandıracağını araştırmalısınız. İşte gayrimenkul alırken cevaplanması gereken sorular...



Gayrimenkul yatırımı yapmadan önce doğru aratırşma, doğru planlama yapılmalı ve doğru noktada harekete geçilmesi gerekir. Tüm bu adımlar içinde onlarca farklı noktayla beraber oluşuyor. En çok kazandıran gayrimenkul yatırımı için, dikkat etmeniz gerek birçok nokta bulunuyor.

Konut ya da arsa alarak gayrimenkul yatırımı yapmak isteyenler için en önemli nokta, doğru soruların cevaplarını bulabilmesi. Alacağınız gayrimenkulün sizlere karlı bir dönüş sağlaması gerekiyor. İşte gayrimenkul yatırımı yaparken cevaplanması gereken sorular...

5 soruda gayrimenkul yatırımı!

1- Yapacağınız gayrimenkul yatırımı hangi olanaklara sahip?

Gayrimenkul yatırımı yapacağınız bölgenin, sahip olduğu özellikler ile diğer bölgelerden ayrılıyor olması büyük önem taşıyor. Çevresinde bulunan sağlık ya da ulaşım merkezleri gayrimenkulünüzü daha da değerlendirecek.

2- Yapacağınız gayrimenkul yatırımı gelecekte hangi olanaklara sahip olacak?

Gelecekte değerleneceğinden emin olduğunuz ya da değerlenen bölgelerde gayrimenkul yatırımı yapmak size kar sağlayacak. Ancak bir konutu alırken sadece ucuz olması ve gelecekte değerleneceğini düşünerek almanız, yanlış gayrimenkul yatırımı yapmanıza sebep olacaktır. Bölgedeki projeleri, bölgenin ulaşım ve iş gücü gibi değerler açısından değerlendirmelisiz. 

5 soruda gayrimenkul yatırımı!

3- Yatırım yapmadan önce görülmesi gereken gayrimenkul sayısı nedir?

Konut yatırımı yaparken, konut ve arsalar hakkında sahip olduğunuz tecrübe sizleri büyük bir yanlıştan döndürebilir ya da doğrudan kara götürebilir. Emlak uzmanları konut almayı düşünen kişilerin minimum 35-40 farklı ev, arsa almayı düşünen yatırımcıların ise minimum 20 farklı arsa görmesi gerektiğini söylüyor. Baktığınız ev ve arsalar için ev değeri hesaplama, arsa değerini ölçme gibi konularda kendinizi geliştirmeniz gerekiyor. 

5 soruda gayrimenkul yatırımı!

4- Gayrimenkul yatırımına nereden başlamalıyız?

Gayrimenkul yatırımına büyük yatırımlardan başlamamalısınız. Sadece büyük yatırım yapmak için paranızı tek bir arsa ya da konuta bağlamak büyük hataya yol açabilir. Küçük arsaları ve küçük evleri her zaman iyi değerlendirmeniz gerekir. Küçük birden fazla yapıya sahip olmak, ilerde yatırımınızı daha da katlayabilir.

5 soruda gayrimenkul yatırımı!

5- Yatırımdan elde edilecek kar önceden hesaplanabilir mi?

Kira çarpanı bir gayrimenkulün fiyatının, belli bir süre kullanım hakkı olan kiraya bölünmesi ile belirleme yöntemidir.

Yatırım yaptığınız dükkân, konut gibi gayrimenkuller için o bölgede belirlenen kira çarpanını hesaplayın karınızı kendiniz hesaplayabilirsiniz. 

Kira Çarpanı Nasıl Hesaplanır?

Kira çarpanı=Konutun değeri / Kira değeri
Almaya karar verdiğimiz ya da almayı düşündüğümüz konutu eğer kiraya verirsem ne kadar kira getirisi sağlar, sorusunu mutlaka sormalıyız, alacağımız binada kiracı varsa o binadaki kira değerini öğrenelim, yoksa bölgedeki ev kiralarını araştırıp öğrenelim.

Kira çarpanı şehirden şehre, bölgeden bölgeye değişkenlik gösterebilir.

Fakat 1000 TL kira getirisi olan bir konut 350.000 TL olmamalıdır.

250.000 TL civarı olabilir.

Yatırımcı için 200 kira çarpanı ve altında alım yapmak hedeftir.

Kira çarpanı gayrimenkul değeri hakkında çok önemli bir veridir. Kira çarpanı gayrimenkul alım süreçlerinde mutlaka kullanılmalıdır.

Ev ve iş yeri kiralarken neye dikkat etmeli?

Gayrimenkul alırken nasıl karar vermeliyiz?

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön