26 / 04 / 2024

Gayrimenkul alırken nasıl karar vermeliyiz?

Gayrimenkul alırken nasıl karar vermeliyiz?

Bursa İhsaniye Altın Emlak'tan Münür Şenay, gayrimenkul alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini sıraladı. Peki gayrimenkul alırken nasıl karar  vermeliyiz?    



Tüm gayrimenkul  türlerinde  uygulayabileceğimiz bir formülden (3N 1K) bahsedeceğim.

3N 1K
-NE   (Gayrimenkulün niteliği ifade eder)
-NEREDE (Lokasyonu ifade eder.)
-NASIL (Durumunu ,şartlarını ifade eder)
-KAÇA (Fiyatı ifade eder)

NE (Niteliği ifade eder) villamı ,apartman katı mı, müstakil  evimi, arsamı ,tarlamı, fabrikamı, ticari imarlımı, sanayi imarlımı   vs  bu türlerden hangisinde karar verilecekse  verildikten sonra  ikinci aşamaya geçilir

NEREDE (Lokasyonu ,bölgeyi  ifade  eder)  Lokasyon  gayrimenkul değerine etki eden asli unsurdur.

Konutta evden işe ulaşımın kolay lokasyon  önemli iken ticaride ise her işin kendine özgü lokasyonu vardır. Lokasyonun değeri o bölgeye olan taleple doğru orantılıdır. Lokasyon kararını verdikten sonra  üçüncü aşamaya geçeriz.

NASIL  (Durumu ve şartları ifade eder.) Nasıl sorusu ile aşağıda yazılı sorular cevap ararız.

İskanı var mı, krediye uygun mu, kat mülkiyeti var mı, hisseli mi, binanın yaşı kaç, tapuda şerh var mı, ipotekli mi, tarla ise yola cephesi var mı, imar durumu nasıl, bölgenin imar planlamasında  parselin durumu nasıl, karanlık odası var mı gibi, asansör, otopark, mutfak kaç m2, VS VS

Yukarıda soruları istediğimiz kriterlere göre çoğaltabilir. İhtiyacımıza uygunsa son aşama olan fiyata yani kaça sorusuna cevap ararız. 

KAÇA (Yani fiyata  geliriz) Fiyat konusu ele alırken bölgedeki benzer gayrimenkullerin satış fiyatlarına mutlaka bakmalıyız. Konutta kira çarpanını da kesinlikle kullanmalıyız. konutlarda  iki yüz elli ayın üzerinde olan kira çarpanlarına şüphe ile yaklaşmalıyız. Gayrimenkulün fiyatı konusunda pazarlık yapmadan önce bu araştırmaları kesinlikle yapmalıyız.

Emlakçılık yapanlar yukarıdaki kriterlere göre gayrimenkul değerlendirmesi yapar. Emlakçılar alıcının da satıcında menfaatini korumak için çaba gösterir. Emlakçı ile çalışmak sizi risklerden korur.

ALTIN EMLAK BURSA İHSANİYE
MÜNÜR ŞENAY

 

Tapu iptal davası mağduru olmayın!


Geri Dön