18 / 04 / 2024

Tapu iptal davası mağduru olmayın!

Tapu iptal davası mağduru olmayın!

Bursa İhsaniye Altın Emlak'tan Münür Şenay, tapu iptal davasında mağdur olmamak için neler yapılması gerektiğini anlattı...



Tapu iptal davası sıklıkla olmasa da herkesin  karışılabileceği bir durumdur.

Davanın açılma sebepleri  ve  bu işin mağduru olmamak için neler yapmalıyız konusunu ele alacağım.

Tapu iptal davaları neden açılır, açılma sebepleri nelerdir?

1-Hileli yöntemlerle tapu devri sağlanmış olabilir.

2- Verilen satış vekaletinin  kötü niyetle kullanılmış olması

3- Altmış beş yaşını geçen kişilerden akıl sağlığı yerindedir raporu alınmamış olabilir. Buna istinaden açılabilir.

4-Babanın çocuklar arasında ayrımcılık yapması sonucu  mağdur olan çocukları tarafından veya mağdur olduğunu iddia eden kişiler tarafından bu dava açılır, dava süresince tapuya ihtiyati tedbir konulur.

Yukarıda yazdıklarım tapu iptal dava açılma nedenleri böyle bir durumla karşılaşmamak için ne yapmalıyız, nelere dikkat etmeliyiz.

1-Öncelikle tapu dikkatlice incelenmeli yeni devredilmişse kısa süre içinde satılmasına şüphe ile yaklaşmalıyız.

2-Devri uzun yıllar önce yapılmış tapu güvenli olsa da, altmış beş yaşını geçenler için akıl sağlığı raporu alınarak mı devri yapılmış öğrenmeliyiz.

3-Tapu ya başvuru yapıldığında, başvurunuz kabul edilmiştir. Mesajı geldiği andan itibaren alıcı kişi tapu müdürlüğünden talep etmesi halinde tapu müdürlüğü bu tapu ile ilgili sorulara cevap vermek zorundadır. Böyle bir bilginin alınabileceği bir çok kişi ve emlakçı tarafından bilinmemektedir.

4-Alıcı kişi alacağı gayrimenkul ile o bölgedeki kişilerden ,muhtardan , emlakçılardan istihbarat elde edebilir. Bu yöntem  mutlaka bir şekilde yapılmalıdır.

5-Bundan bir önceki sahibi kimdir sorusunda  soralım ve araştıralım. Bu davalar genellikle  bir önceki sahibi tarafından beni aldattı, paramı eksik verdi, gibi nedenlerle açılmaktadır.

6-Emlakçı aracılığı ile gayrimenkulü aldıysanız. Mutlaka komisyon faturasını isteyin. Komisyon u vermeden faturayı  isteyin fatura veremiyorsa  komisyonunuzu ödemeyin  bu fatura  işler ters  gittiğinde ,muvazaalı satış işlemi olmadığının delili olacaktır. Her belge sizi haklı çıkarmak için önemli bir delildir. Fatura kesemeyen yada başka emlakçıdan fatura getireyim diyene komisyon ödemeyin

Hangi emlakçı  ile çalışıyorsanız onun faturasını isteyin, fatura veremeyene  kesinlikle komisyon ödemeyin

-Asıl önemli olan noktaya gelelim, tapu iptal davası mağduru olmamak için tapu  rayiç değil gerçek değerinde gösterilerek ve ödeme  mutlaka banka üzerinden yapılmalıdır. Elden ödeme mahkemede ispat edilemez. 

BURSA ALTIN EMLAK İHSANİYE 
Münür Şenay

Konut yatırımında karşılaşılan riskler!
 


Geri Dön