19 / 04 / 2024

500 bin TL'lik evi 300 bin TL'ye alabilirsiniz!

500 bin TL'lik evi 300 bin TL'ye alabilirsiniz!

Ülkemizde konut almak oldukça zor. İcraya düşen daireler emsallerinin yüzde 40 civarında altında satılıyor. İşte ucuz konut satın almak için gerekli tek şart...



İcralık evleri satın almak eskisinden daha kolay hale geldi. Hürriyet gazetesinden Burak Taşçı'nın haberine göre, yükümlülüğünü yerine getiremeyenlerin evlerine alacaklı taraf icra takibi başlatıyor. Bu noktadan sonra ise icra daireleri satış işlemlerini başlatıyor.

İcra daireleri tarafından satışa çıkarılan evlere ilişkin tüm bilgileri esatis.uyap.gov.tr adresinden görmek mümkün. Evin fotoğrafı, içerisinde bulunan mutfak, laminant, banyo malzemelerinin özellikleri, toplu ulaşıma yakın olup olmadığı gibi bir çok bilgi icra dairelerinin ilanlarında bulunuyor. Evin özelliklerini görebilmek için UYAP sistemine ücretsiz üye olmanız gerekli.

İCRADAN EV ALMAK KARLI MI?

Ülkemizde konut satın almak oldukça zor. İcraya düşen daireler emsallerinin yüzde 40 civarında altında satılıyor. 500 bin TL'lik daire, icra ihalesinde 300 bin TL'den satılabiliyor.

İCRA İHALESİNE KİMLER KATILABİLİR? TEMİNAT NEDİR?

18 yaşını doldurmuş olan herkes icra ihalesine katılabiliyor. Tek şart alınacak olan konutun yüzde 20’sinin teminat olarak bulundurulması veya ilgili icra dairesinin hesabına yatırılmasıdır. İhale sonucunda konutu satın alamazsanız teminatınız hiçbir kesintiye uğramadan iade ediliyor. İhaleyi kazanırsanız teminat dışında kalan parayı yatırarak evin tapu işlemlerini yapabiliyorsunuz. Örnek olarak muhammen bedeli 500 bin TL olan ev için 100 bin TL  teminat yatırmanız gerekiyor. Muhammen bedel ise ihale yolu ile satışı planlanan taşınır ya da taşınmaz bir malın, piyasa koşullarına göre bilirkişi tarafından tayin edilmiş piyasa değeri.

İCRALIK EV KREDİYLE ALINIR MI?

Bankalar icralık evlere kredi vermeye pek yanaşmıyorlar. Bunun sebebi ise ihale kazanılsa bile ihalenin feshi davasının açılabilecek olmasıdır. İhaleye katılıyorsanız verdiğiniz teklifin tamamının nakit olarak bulundurulması gerekli.

ŞARTNAME İYİ OKUNMALI

İhaleye ilişkin icra dairesinin hazırlamış olduğu şartnamenin iyice okunması ve anlaşılması gerekli. “Hisseli konut mu, şerh var mı” bunlara dikkat etmek gerekiyor.


İHALEYİ KAZANDIKTAN SONRA NE YAPILMASI GEREKİYOR?

İhale sona erdi ve hayalinizdeki evi aldınız fakat her şey bitmiş olmuyor. Herhangi bir sorunla karşılaşmazsanız 10 gün içinde evin ihale değerinin tamamının yatırılması gerekiyor. Evin ödemesini yaparken KDV de karşınıza çıkacaktır. KDV tutarı 150 metrekareye kadar olan evlerde yüzde 1 ,üstündeki evlerde ise yüzde 18 olarak belirlendi. Tüm ödemeler yapıldıktan sonra icra dairesi, ilgili tapu dairesine tescil işlemleri için yazı yazar ve tapu ihaleyi kazanana veriliyor.

3 YIL SATILMAMA ŞARTI

İcradan alınan konutların ticarete konu edilmemesi için caydırıcı olmak adına vergi şartı da var. İhale tarihinden itibaren 3 sene içinde satış yapılırsa Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergi ödemek zorunda kalınıyor. 3 seneden sonra satışı yapılırsa herhangi bir vergi sorunu oluşmuyor.

İHALENİN FESHİ DAVASI NEDİR?

İcra ihalesini kazansanız da sonrasında dava ile karşılaşmanız mümkün. İhalenin feshi davası, ihaleye katılanların ihalede usulsüzlük olduğu iddiasıyla açılıyor. Açılma süresi ise ihale tarihinden itibaren 7 gün. İcra mahkemesi 20 gün içinde duruşma gerçekleştirir. İhaleye fesat karıştırma, ihaleye katılacak olanları engelleme, ihalenin yapılacağı mülke ilişkin bilgilerin gizli tutulması gibi nedenlerle ihalenin feshi davası açılıyor. Genelde icra daireleri usulsüzlük yapılmaması için titiz davranıyor.

İHALEDE SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

İhale açılmadan önce evin rayiç bedelinin değerlemesi yapılıyor. Örnek olarak 380 bin liralık rayici olan daire 198 bin TL'den ihaleye açılır. Yapılan ilk ihalede evin muhammen bedelinden yüzde 50 düşük teklif gelirse satış yapılmaz ve ihale ikinci defa 10 gün sonra aynı icra dairesi tarafından tekrarlanır. Evin yüzde 50 muhammen bedelinin üstünde teklif veren de ihaleyi kazanır. Bu durumla karşılaşılmaması için icra daireleri genelde evlerin yüzde 50’sinin çok az üzerinde fiyatlardan ihaleyi açar.

İCRA DAİRESİNE ÖDEME YAPILIR MI?

İcra ihalelerinde, malı satın alan vatandaşlar satış bedeli dışında ihale bedeli üzerinden KDV ile damga vergisi ve tellaliye benzeri giderleri de ödemek zorunda. Tüm bunların yanında tapu masraflarını da ihaleyi kazanan kişi ödüyor.

OTOMATİK TEKLİF TANIMLAMAK MÜMKÜN

İcra dairesine gitmeden de ihaleye katılmanız mümkün. UYAP sisteminde otomatik teklif verme seçeneğini kullanırsanız ihaleye gitmeden de ihaleye girebilirsiniz. Örnek olarak 250 bin TL'den açılan ihalede 300 bin TL'ye kadar otomatik teklif seçeneğini açarsanız ihale 275 bin TL'de  bitse bile siz 276 bin lira ödeyerek satın almayı yapabilirsiniz.

UYAP’IN SİTESİ NASIL KULLANILIR?

UYAP’ın e-satış sistemine ücretsiz üye olduktan sonra taşınır, taşınmaz, taşıt gibi seçenekleri seçip istenilen adreslerde ya da istenilen özelliklerdeki taşınmazlara bakmak mümkün. İhaleye ilişkin tüm bilgiler detaylarına bakarak da görüntülenebiliyor.
 


Geri Dön