19 / 04 / 2024

536 yapı denetim firması işten men edildi!

536 yapı denetim firması işten men edildi!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin sıkıntılı bulduğu yapı denetim sistemine geçtiğimiz yıl sıkı bir denetim yapıldı. Denetlenen ve sıkıntılı olan 536 yapı denetim firmasına ‘işten men’ cezası verildi..



Yapı denetim sistemine geçtiğimiz sene sıkı denetim uygulandı. Sıkıntılı görülen toplam 536 yapı denetim firmasına ‘yeni iş almaktan men’ cezası verildi.

 

Yapı denetim sisteminde sıkıntı olduğunu belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Çok iyi niyetle ortaya çıkmış olan bir kurum. Çok doğru bir çalışma aslında. Arsa sahipleri parayı vermek istemedikleri müteahhide ‘Yapı denetim firmasının masraflarını sen karşılayacaksın’ diyor. Müteahhit de gidiyor kendisini denetleyecek bir firmayla pazarlık ediyor. O firmanın o müteahhidi nasıl denetleyeceğini siz düşünün. Bütün yapılarda böyle değil ama bu uygulamada aksaklık, bir istismar. Bunu tespit ettiğimiz için şimdi yeni bir çalışma yaptık. Yasayı değiştireceğiz bu sene içinde” demişti.

 

9 BİN ŞANTİYE DENETLENDİ

 

Akşam Gazetesi'nden Miray Çimen'in haberine göre, yapı denetim firmalarına yapılan denetimler sonuçlandı. Buna göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca izin belgesi verilen ve yapı denetim sistemine kayıtlı 1.412 yapı denetim firması 2017 yılında aktif denetim gerçekleşti. Denetlenen şantiye sayısı 8 bin 849, büro sayısı ise 1.993 iken, denetlenen alan ise toplamda 763 milyon 223 bin 368 metrekare oldu.

 

BELGELER İPTAL EDİLDİ

 

Denetlemeler sonucunda görev ve sorumluluğunu yerine getirmediği tespit edilen 536 firmaya ‘yeni iş almaktan men’ cezası verildi. Bunun yanı sıra 608 adet idari para cezası uygulandı. 

 

2017 yılında 1049 denetçiye belge verilirken, görev ve sorumluluğunu yerine getirmeyen 249 denetçinin de belgesi iptal edildi. Bunun yanı sıra yine geçtiğimiz yıl 224 firmaya yapı denetim, 26 firmaya ise laboratuvar izin belgesi verildi.

 


Geri Dön