28 / 03 / 2024

6 bin 100 yataklı üç şehir hastanesinin ihale tarihleri belli oldu!

6 bin 100 yataklı üç şehir hastanesinin ihale tarihleri belli oldu!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın genel bütçeden inşa edilecek dediği toplam 6 bin 100 yataklı üç şehir hastanesinin ihale programı açıklandı.



Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın şehir hastanelerinin artık Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeli yerine “genel bütçe kaynaklarıyla” yapılacağını söylemesinden sonra üç şehir hastanesi ile ilgili ihale süreci başladı. Birgün'den Burcu Cansu'nun haberine göre, KÖİ ile yapılması planlanmasına karşın Ekim ayında ihalesi iptal edilen İstanbul Sancaktepe Şehir Hastanesi’nin aralarında yer aldığı üç şehir hastanesinin “Uygulama Projelerinin ve İhale Dokümanlarının Hazırlanması, Danışmanlık Hizmet Alımı İşi” için ihale tarihleri açıklandı.

Elektronik Kamu Alımları Platformu’nda(EKAP) yayınlanan bilgiye göre 4 bin 200 yataklı İstanbul Sancaktepe Şehir Hastanesi için 19 Kasım tarihinde, 900 yataklı Ordu Şehir Hastanesi ve 1000 yataklı Sakarya Şehir Hastanesi için de 23 Kasım tarihinde ihale yapılacak.

EKAP’ta yayımlanan ihale dökümanlarında verimsizliği sebebiyle sürekli eleştiri konusu olan büyük alan mantığının da devam ettirildiği görüşldü. KÖİ ile yapımı planlanmasına karşın Ekim'de ihalesi iptal edilen  Sancaktepe Şehir Hastanesi’nin teknik şartnamesine göre, 1 milyon 113 bin metrekarelik kapalı alan belirlendi. Ordu Şehir Hastanesi’nin de yaklaşık 216 bin metrekarelik kapalı alanda inşa edileceği belirtildi. Sakarya Şehir Hastanesi’nin de yaklaşık 240 bin metrekarelik kapalı alanda yapılacağı kaydedildi.

40 MİLYAR DOLAR ÖDENMESİNE DEVAM

KÖİ modeli ile inşa edilen ve yapımı devam eden 20 şehir hastanesi için toplamda 40 milyar Dolar’ın üzerinde kira ve hizmet bedeli ödemesi de yapılmaya devam edecek.

 

6 bin 100 yataklı üç şehir hastanesinin ihale tarihleri belli oldu!

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, genel bütçeden inşa edilecek üç şehir hastanesinin ihalelerle ile ilgili olarak Birgün gazetesine konuştu. Pala, “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamaları kamu zararı edildiğini itiraf eder nitelikteydi. KÖİ modelinden vazgeçildiğini açıklaması olumlu bir gelişme fakat yetersiz. Şehir hastanesi açma ısrarından vazgeçilmelidir” şeklinde konuştu.

BU YANLIŞTAN GERİ DÖNÜLMELİ

Pala, şehir hastaneleri projelerinden neden vazgeçilmesi gerektiğini kısaca şu şekilde özetiyor; “Araştırma sonuçları, şehirden uzak büyük hastaneler yerine, şehir içinde 200-600 yatak kapasiteli hastanelerin korunması ve ihtiyaca göre bu kapasiteye sahip hastanelerin yaygınlaştırılmasının önemine işaret ediyor.
Ayrıca şehir hastanelerinde bir yatak başına  Ankara  Etlik’te 313 metrekare, Bursa ise 351 metrekare düşüyor. Bir hasta yatağı başına bu kadar alan yarattığınızda burayı nasıl ısıtacaksınız, nasıl soğutacaksınız, nasıl temizleyeceksiniz, hastanın yakınının hemşirenin, doktorun ulaşımını sürekli hızlı şekilde nasıl sağlayacaksınız? Mavi kod sisteminde mesafeler o kadar uzun ki sağlık çalışanları gelene kadar hasta yaşamı riske atılabilir. Bunların hiçbirisi düşünülmeden yapılan bu uygulamalardan vazgeçilmelidir”.

 

Şehir hastanelerinde geri adım yok!


Geri Dön