28 / 03 / 2024

7 milyon konutun hızla dönüşmesi gerekiyor!

7 milyon konutun hızla dönüşmesi gerekiyor!

Meclis Deprem Araştırma Komisyonu taslak raporunu hazırladı. Raporda köye dönüşün özendirilmesi gerektiği belirtilirken 7 milyona yakın konut ve iş yerinin de hızla dönüşmesi gerektiği aktarıldı.



4 aylık çalışma sonucunda Meclis Deprem Araştırma Komisyonu tarafından taslak raporu hazırlandı. Hürriyet'te yer alan habere göre; köye dönüşün özendirilmesi istenen raporda 20 milyonu bulan yapı stokundan afet riski taşıyan 7 milyona yakın konut ve işyerinin hızla yenilenmesi gerekiyor.

114 saatlik görüşmenin yapıldığı komisyonda 1151 sayfa tutanak tutuldu. Araştırma sonuçlarını içeren taslak rapor, gelecek hafta son eklemeler yapılarak tamamlanacak. Komisyonun tespitine göre, Türkiye’de toplam 20 milyon dolayında olan yapı stokundan afet riski taşıyan 7 milyona yakın konut ve işyerinin hızla yenilenmesi gerekiyor.

7 milyon konutun hızla dönüşmesi gerekiyor!

Raporda, “Türkiye Afet İyileştirme Planı’nın bir an önce tamamlanması, deprem mastır planının güncellenmesi, kent jeolojisi, mikro bölgeleme, yer bilgi sistemi, tsunami tehlikesi, hasar analizleri, afet risk gösterge sistemi, erken uyarı ve acil müdahale sistemi, heyelan tehlikesi çalışması, geçici toplanma ve barınma alanı ihtiyaç analizi ve kentsel dönüşüm stratejik planı çalışmalarının en kısa zamanda yapılması için” gerekli denetleyici ve düzenleyici önlemlerin alınması talep edildi.

7 milyon konutun hızla dönüşmesi gerekiyor!

KIRSALA CAZİBE ARAYIŞI  

Risklerin belirlenmesine yönelik önceliklere işaret edilen raporda, depreme dirençli şehir planlaması, denetimi ve izlenmesine yönelik çalışmalara önem verilmesi tavsiye edildi. Raporda, özellikle büyükşehirlerdeki konut baskısını azaltmak, kentsel dönüşümle oluşan talebi dengelemek ve kentler arasındaki stratejiyi yeniden belirlemek hedefiyle “kırsal alanların cazibesini artırmaya yönelik Türkiye Mekansal Strateji Planı’nın bir an önce tamamlanması” istendi. Raporun son haline, “Dönüşüm yapılacak binaların inşaat malzemesinde KDV oranının yüzde 8’e çekilmesi, TOBB bünyesinde Müteahhitler Odası kurulması, yapı malzemelerinin kaynağında denetlenmesi” önerilerinin eklenmesi öngörülüyor.

İstanbul'da riskli yapılar adresleniyor!

Kentsel dönüşüm projeleri Türkiye için fırsat olabilir!

Depreme yönelik en önemli adım kentsel dönüşüm!


Geri Dön