25 / 04 / 2024

7 soruda Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi!

7 soruda Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi!

Konut alımında vatandaşın elini güçlendirecek yeni bir sistem geliyor. Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi olarak isimlendirilen çalışmanın çok yakında açıklanması bekleniyor. İşte 7 soruda Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi...




1-Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi nedir?
Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi ile ev sahibi olmak isteyenlere sabit faiz üzerinden birikim yaptırılacak ve belli bir sürenin ardından düşük faizli konut sahibi olma imkanı sağlanacak.

 

2-Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi ne zaman açıklanacak?
Sistemle ilgili tüm detayların çok yakında açıklanması bekleniyor.

 

3- Sistem sadece konut alımında mı kullanılacak?
-Yalnızca konut alımında değil, tadilat işlemlerinde, konut kredilerinin daha hızlı kapatılmasında ve konut amaçlı diğer kullanımlarda da bu sistem geçerli olabilecek.

 

4-Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi ile faizler nasıl olacak?

Üst düzey bir ekonomi yetkilisinin verdiği bilgilere göre, söz konusu sistemde dalgalanmalardan etkilenmemek için başlangıçta müşteri ile yapı tasarrufu bankası arasında imzalanan sözleşme ile mevduat ve kredi faizleri sabitlenecek.

 

5-Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi ile nasıl kredi kullanılacak?
-Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi, vatandaşa sözleşme çerçevesinde belirli bir süre birikim yaptırarak, tasarruf süresi başında uzlaşılan oranlar üzerinden konut kredisi kullandırmayı taahhüt ediyor.

 

6-İsteyen sistemden çıkabilecek mi?

Piyasa faiz oranlarının sözleşmede belirtilen yapı tasarruf kredisi oranlarının altına düşmesi halinde ise katılımcı mevduatını ve devlet katkısını alarak sistemden çıkabilecek ve standart konut kredisine yönelebiliyor. Bu yönüyle sistem, orta ve düşük gelirli vatandaşların da opsiyon sözleşmesi olarak nitelendiriliyor. Sisteme giren katılımcı, sözleşmede belirtilen tutarı biriktirmeleri, minimum bekleme süresini doldurmaları ve minimum değerleme katsayısına ulaştıktan sonra, sözleşme tarihinde uzlaşılan oranlar üzerinden konut amaçlı kredi kullanmaya da hak kazanıyor.

 

7-Yapı Tasarrufu Sandığı Sistemi nasıl olacak?
Yeni sistem ile, mortgage sistemini ortaya çıkartacak uzmanlaşmış bankacılığın gündeme gelmesi söz konusu olacak.

 

Ceren YÖRÜK/Emlakkulisi.com

 


 


Geri Dön