20 / 04 / 2024

7.2 milyar dolar neden kaçtı?

7.2 milyar dolar neden kaçtı?

Politika faizini yüzde 10.25 seviyesinden 19’a çıkaran Naci Ağbal’ın 4 aylık Merkez Bankası Başkanlığı döneminde hisse senedi ve tahvil piyasasına 3.52 milyar dolar yabancı portföyü girmişti. Ağbal’ın görevden alındığı tarihten bu yana ise 7.2 milyar dolarlık yabancı portföyü kaçtı.



Yabancı yatırımcıların hisse ve tahvillerden kaçış devam ediyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın paylaştığı 14 Ekim haftası verilerine göre, bu yılın ilk 9.5 ayında yabancıların hisse senetlerinde yaptığı net çıkış 3,65 milyar doları buldu, devlet iç borçlanma senetlerinde (DİBS) ise bu rakam 2,12 milyar dolar oldu. Yani toplamda bu yılki yabancı çıkışı 5,8 milyar doları buldu.

Halktv'den Nurat Tarhan'ın haberine göre, yüzde 83.45 resmi enflasyona rağmen Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın dün politika faizini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “telkini” doğrultusunda 150 baz puan daha indirerek yüzde 10.5’e düşürmesinin de rolü büyük.

Finansal piyasalar uzmanı İris Cibre, yüzde 10.25 üzerinden devraldığı politika faizini yüzde 19’a kadar çıkaran dönemin Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın Başkanlığı döneminde (7 Kasım 2020 ve 19 Mart 2021 aralığı) hisse senetlerine 723 milyon dolar, DİBS’lere ise 2.8 milyar dolar olmak üzere toplamda 3.52 milyar dolarlık yabancı portföyü girişi olduğuna dikkat çekti.

Naci Ağbal’ın görevden alındığı 26 Mart 2021 tarihinden bu yana yaklaşık 7.2 milyar dolarlık yabancı payının çıkış yaptığını vurgulayan Cibre, “Bunun en büyük sebebi, TCMB’nin bağımsızlığını yitirmesinin istikrarsızlık yaratacağı endişesidir” dedi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön