26 / 04 / 2024

75 milyon liralık Troya Müzesi yarın açılacak!

75 milyon liralık Troya Müzesi yarın açılacak!

Çanakkale'de 5 bin yıllık geçmişe sahip Troya Antik Kenti'nde yaklaşık 75 milyon liraya mal olan Troya Müzesi'nin resmi açılışı yarın gerçekleşecek. 



Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen yarışmayla belirlenen projede yapımına 2014 yılında başlanan ve 2018 Ekim'de ziyaretçilerin hizmetine açılan Troya Müzesi, merkeze bağlı Tevfikiye köyü sınırları içerisinde bulunuyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; her yıl 500 binden fazla kişi tarafından ziyaret edilen Troya Antik Kenti'ndeki müzenin resmi açılışı için Arkeoloji Müzesi'nde bulunan eserlerin tamamının nakil işlemleri tamamlandı. 

İl merkezinde bulunan müzeden taşınan eserler burada uzman personel tarafından tasnif edilip, hazırlanan yeni yerlerine yerleştirildi. 3 bin metrekarelik sergi salonları dahil 12 bin 750 metrekare kapalı alandan oluşan müze, yaklaşık 75 milyon lira yatırım bedeline sahip olacak. 

- Turizmciler mutlu

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Çanakkale-Körfez Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Ahmet Çelik,  bütün dünya tarafından tanınan Troya Antik Kenti'nin bir müzeye sahip olacağını belirtti.

Çanakkaleli turizmcilerin yıllardır bölgeye gelen turistlere Truva Savaşları'nı, Paris'i, Heleni, Kazdağları'nı anlatmayı planladıklarını belirten Çelik, yıllardır özlemini duyduklarını Troya Müzesi açılacağı için mutlu olduklarını söyledi.

75 milyon liralık Troya Müzesi yarın açılacak!

Resmi açılışın, Çanakkale Deniz Zaferi törenlerine denk gelmesinden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılmasını planladıklarını söylen Çelik, şu açıklamalarda bulundu:

"Özellikle yurt dışından gelen yabancı turistler Troya Antik Kenti'ni gezdikten sonra müzenin ne kadar büyük bir görsel olduğunu ve müzede Homeros'un İlyada ve Troya'sını betimlediklerini ve zihinlerinde canlandırdıklarını söylüyorlar. Bu müzenin hem bölge hem de ülke ekonomisine ciddi bir katkıda bulunacağını düşünüyorum. Bugüne kadar Troya Antik Kenti'ne olan ziyaretler hiç 500 bin sayısına ulaşmamıştı. Geçen senenin son aylarında biz bu rekoru kırdık. Burada Troya Müzesi'nin de farkını görüyoruz. Henüz resmi olarak açılmamasına rağmen çok ciddi bir ziyaretçi akınına uğradı. Çanakkale turizmcileri, seyahat acenteleri, otel ve konaklamacıları olarak resmi açılışa hazırız." 

Çelik, resmi açılıştan sonra özellikle yazın müzeye daha fazla ziyaretçi gelmesini planladıklarını söyledi.


Geri Dön