29 / 03 / 2024

9 yeni gümrük kapısı için Irak ve Gürcistan bütçesi bekleniyor!

9 yeni gümrük kapısı için Irak ve Gürcistan bütçesi bekleniyor!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, ticaretin yoğun olduğu sınır ülkelerine yeni gümrük kapıları açılması çalışmalarında sona geldi. Irak ve Gürcistan sınırına 9 yeni gümrük kapısı açılması öngörülüyor...



Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, ticaretin yoğun olduğu sınır ülkelerine yeni gümrük kapıları açılması çalışmalarında sona geldi. Irak ve Gürcistan sınırına 9 yeni gümrük kapısı açılması öngörülürken, İran ve Nahcıvan’ın da bulunduğu 4 gümrük kapısının yenilenmesi için start verildi. Ancak muhatap ülkelerdeki ekonomik ve güvenlik sorunları nedeniyle çalışmalar ağır aksak ilerliyor. Bu aşamada Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, çalışmaları kendi bütçe imkanlarıyla sürdürecek.


GÜRCİSTAN’A 3 YENİ KAPI


- Çıldır/Aktaş (Ardahan)-Kartsakhi Kara Hudut Kapısı.


- Canbaz/Demir İpekyolu (Ardahan)-Kartsakhi Demiryolu Hudut Kapısı.


- Muratlı (Artvin)-Maradidi Kara Hudut Kapısı.


IRAK’A 6 YENİ KAPI


- Ovaköy(Şırnak)-Karavala Kara Hudut Kapısı: Bakanlar Kurulu kararıyla daimi hudut kapısı ilan edildi. -Aktepe (Şırnak)-Bacuka Kara Hudut Kapısı: Kapının açılmasına ilişkin Protokol, 25 Mart 2014’te imzalandı. 


-Ovaköy-Karavala Demiryolu Hudut Kapısı: Türkiye-Irak demiryolunun hududu geçeceği nokta üzerinde iki ülke demiryolları büyük ölçüde anlaştı.


-Derecik (Hakkari) Kara Hudut Kapısı: Irak tarafında eksik olan yaklaşık 20 km’lik yolun yapımının başlatılması bekleniyor. 


-Üzümlü (Hakkari) Kara Hudut Kapısı: Hudut kapısı tesislerinin inşası Gümrük Bakanlığı’nın bütçe imkanlarıyla yapılacak. 


- Gülyazı Kara Hudut Kapısı: Gümrük Bakanlığı’nın bütçesiyle tesislerin inşası için gerekli süreç başlatıldı.


Star


Geri Dön