27 / 04 / 2024

A Tasarım, Ankara'nın çehresini değiştiriyor!

A Tasarım, Ankara'nın çehresini değiştiriyor!

A Tasarım Mimarlık, Atakule Alışveriş merkezinin yenilenmesi başta olmak üzere 'Hızlı Tren Garı' ve 'Uluslararası Fuar Merkezi' gibi Başkent'te simge olmaya aday projelere imza atıyor.



Yüksek Mimar Ali Osman Öztürk'ün 1997 yılında kurduğu A Tasarım Mimarlık genç yaşına rağmen, başkente değer katan, birçoğu uluslararası ödüle sahip başarılı projeleriyle dikkati çekiyor. Bugünlerde hummalı bir çalışmanın hakim olduğu A Tasarım Mimarlık'ta, Atakule'nin çağın ihtiyaçlarına cevap veremeyen alışveriş merkezinin yenilenmesi başta olmak üzere 'Hızlı Tren Garı' ve 'Uluslararası Fuar Merkezi' gibi başkentin yakın gelecekteki simgeleri olmaya aday projelere imza atmanın tatlı heyecanı yaşanıyor. Ali Osman Öztürk, A Tasanm'ın kuruluş öyküsünü ve projelerini Platin'e anlattı.. 


Şu anda Esenboğa Havaalanı'nın bitişiğinde bir projeye başlandı. A Tasarım Mimarlık'm imzasını taşıyan bu projeyi anlatır mısınız? 


Ankara'ya uluslararası standartlarda yeni bir fuar alanı yapıyoruz. Bu proje hayata geçtiğinde belki de Türkiye'de ilk ve tek olacak. Donanımı çok yüksek bir binadan söz ediyoruz. Her biri 10 bin metrekarelik 5 adet salondan oluşuyor. Bunların yanında yönetim, kongre, çok amaçlı salon, kafe, restoranlar gibi ihtiyaç duyulan alanlar da bulunuyor. Açık otopark ve açık sergi dahil 170 bin metrekarelik bir alan oluyor. Burada havacılık fuarı bile düzenlenebilecek. Şu anda havacılık fuarı Dubai, Paris ve Berlin'de yapılabiliyor. Ankara, bu fuarın düzenlenebileceği dördüncü kent olacak. 

Yeni yapılacak pistin üçüncü ayağı bu fuar alanına bağlanacak. Ankara'da eskiden havacılık fuarı yapılırdı, İstanbul'a gitmişti. Bu fuarın tekrar Ankara'da yapılma şansı böylece doğacak. 


Ankara Hızlı Tren Garı Projesi'nde de yapım aşamasına geçildi. Bu projeden de kısaca bahseder misiniz? 


Ankara Tren Garı'nın hemen arkasında, Hızlı Tren Garı'nın yapımı başladı. Projesini A Tasarım'ın çizdiği yapı, Türkiye'de ilk olacak. Haydarpaşa'nın kapasitesi sınırlı olduğu için İstanbul'da bu büyüklükte bir gar yapmak mümkün olmuyor. Aynı anda 12 tren durup kalkabilecek.  Ankara  Hızlı Tren Garı, transit yolculuklar için de uygun olacak. İstanbul'dan gelen yolcu, buradan aktarma yaparak Türkiye'nin değişik noktalarına yolculuk yapabilecek. Modern mimarisiyle de Ankara'nın yakın gelecekteki simge yapılarından biri olacak. 


Ankara için çok önemli bir yapı olan Atakule'nin, alışveriş merkezi kısmını yenileme görevini üstlendiniz. Bu konudaki çalışmalarınızı anlatır mısınız? 


Atakule, Ankara'nın en önemli simgesi. Biz projeyi yaparken özellikle bunun altını çizdik. Fakat Atakule'nin alışveriş merkezi bölümü çağın ihtiyaçlarını karşılayamayacak hale gelmiş. Çok büyük bir AVM değil Atakule, ama yeri çok özel. Bulunduğu yerden nefis bir Ankara manzarası var. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda gerçek bir yaşam merkezi oluşturmaya çalıştık. Yeme içme alternatiflerinin bulunduğu, Ankara'ya bakan terasların yer aldığı bir düzenleme yaptık. Çatısını da yine Botanik Parkı ile bütünleştirdik. İnsanların üzerinde gezip dolaştığı, yemyeşil bir park alanı gibi çatı oldu. Hem içinde hem dışında kültürel aktivitelerin düzenlenebileceği sosyal mekanlar oluşturduk. Atakule yeniden hayata kavuşacak. Yenileme Projesi ile kentin bu bölgesi yeni baştan canlanacak. 


Platin




Geri Dön