19 / 04 / 2024

ABD 500 milyon dolara rüzgar türbini fabrikası kuracak!

ABD 500 milyon dolara rüzgar türbini fabrikası kuracak!

Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi başladı. Enerji Bakanı Taner Yıldız ile ABD 'li meslektaşı Ernest Moniz arasında "Rüzgâr Enerjisinin Geliştirilmesine İlişkin Mutabakat Zaptı" imzalandı.



Anlaşmaya göre, ABD 3 bin megavatlık santral kuracak. Bunun karşılığında rüzgâr türbinlerinin de Türkiye'de üretilmesini sağlayacak, en az 500 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirecek. Basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, Ceyhan üzerinden dünya piyasalarına gönderilen Kuzey Irak petrolleriyle ilgili olarak şunları söyledi. Yıldız, "33'üncü kargo yüklendi. Bu, 25 milyon varilden daha fazla hampetrol, 2 milyar dolardan daha fazla ciro demektir" dedi. Yıldız, Rusya Batı Hattı'ndan gelen gazın günlük 42 milyon metreküpten 27-28 milyona düştüğünü bildirdi. 


KIBRIS'TA EŞİT PAYLAŞIM! 

ABD Enerji Bakanı Moniz de Bağdat ve Erbil'in mutabakata varmasının önemli bir adım olduğunu belirtti. Moniz, Kıbrıs'ta petrol ve gaz üretiminden elde edilecek gelirlerin eşit paylaştırılmasından yana olduklarını söyledi. 


TÜPRAŞ'A SOMO PETROLÜ!

Tüpraş Genel Müdür Yardımcısı Hasan Tan, Irak petrol şirketi SOMO'nun Ceyhan'a petrol sevkiyatına başladığını hatırlatarak, "Biz de SOMO'dan petrol alımına başlayacağız" dedi. Irak merkezi hükümeti ile Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin petrol ihracatı konusunda anlaşmaya varmasının ardından günlük 150 bin varillik ihracat başlayacak.


Sabah


Geri Dön